Pokrenuta istraga zbog trovanja pasa u K.Mitrovici

FOTO: „Šapa“

Tokom proteklog vikenda u Kosovskoj Mitrovici desila se još jedna serija masovnog trovanja pasa. Osnovno tužilaštvo u Mitrovici, kako je za KoSSev portal potvrdio službenik za informisanje iz ove institucije Valjon Preteni, pokrenulo je istragu.

„Otrovano je 10 pasa, od toga devet napuštenih i jedan vlasnički. Od otrova je preminulo pet napuštenih. Jedan vlasnički i četiri napuštena psa preživela su trovanje, u klinici MitroVet“, preciziralo je Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“ za KoSSev.

Beživotna tela nastradalih pasa, kako je je izvestila „Šapa“, pronađena su kod Tehničke škole, teretane „Technogym“, u blizini glavnog mosta, kod kafića „Dolče vita“ i „Ekskluziv“, OŠ „Branko Radičević“ i „Žuti stub“.

Iz Šape su tada upozorili da ovog puta nije u pitanju otrov „furadan“, već drugačiji, bezbojan, a pojedini građani i njihovi volonteri prijavili su da su usled kontakta sa ovim otrovom imali neoubičajene reakcije po telu.

Kako je ovo udruženje i najavilo, slučaj je prijavljen policiji, a iz Osnovnog tužilaštva u Mitrovici za KoSSev portal potvrđeno je da je pokrenut postupak.

Slučaj se istražuje u pravcu krivičnog dela „Zlostavljanje životinja i kontaminacija hrane i vode životinja“.

Istragu sprovode Osnovno tužilaštvo u Mitrovici i Kosovska policija.

Najnovije trovanje pasa je samo jedno u nizu tokom godina u Kosovskoj Mitrovici. Poslednji slučaj zabeležen je sredinom septembra prošle godine, kada je, kako je tada saopštila Šapa, otrovano pet pasa i jedno štene na različitim lokacijama u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Iako je više puta prijavljivano trovanje i ubijanje pasa, Kosovska policija u javnost nije izašla sa epilogom rešenih slučajeva do sada. U prošlosti su psi ubijani i vatrenim oružjem.

Maltretiranje životinja je krivično delo. Psi su domaće životinje, žive sa ljudima i oko ljudi. Psi nisu divlje životinje koje iz divljine dolaze u naselja i nastanjuju se na ulicama. Njih na ulice izbacuju ljudi. Napušteni psi su psi koje je neko napustio ili potomci pasa koje su vlasnici izbacili, a nisu sterilisali.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.