„Šapa“ sutra u podne organizuje protest u K.Mitrovici zbog trovanja životinja

Na ulicama severnog dela Kosovske Mitrovice u prethodnih mesec dana u više serija masovnog trovanja stradalo je desetine životinja, među kojima i vlasnički psi. Upravo to je povod za sutrašnji protest u organizaciji Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“ koji će se održati u podne na gradskom šetalištu.

Beživotna tela otrovanih životinja pronalaze se u celom gradu, uključujući dečja igrališta, parkove i dvorišta škola.

To su mesta u kojima su neke od nesrećnih životinja godinama živele. Svaki kraj imao je svog ljubimca o kojem su pojedini građani i deca brinuli.

Najmanje 41 otrovan pas je pronađen od 3. marta, kada se započelo sa novom serijom trovanja, od kojih je većina uginula. Aktivisti Šape, uspeli su da brzom reakcijom i uz pomoć veterinara spasu više od 10.

U ovom, jednomesečnom trovanju životinja otrovano je i najmanje sedam vlasničkih pasa, od kojih je uginulo pet. Otrov je dospeo i do drugih životinja, poput mačaka i golubova.

Volonteri Šape su dokumentovali svaki slučaj trovanja i prijavili svaki slučaj policiji, odnosno tužilaštvu, ali izostaju odgovori na pitanje – ko truje pse.

Ekološka katastrofa, ocenili su volonteri Šape.

“Poštovani sugrađani, ljubitelji i vlasnici životinja okupljamo se da izrazimo protest i zaustavimo ovu ekološku katastrofu”.

„Svedoci smo nezapamćenog trovanja životinja i životne sredine već mesec dana. Rasipanje otrova mora prestati!“, poručili su aktivisti.

Iz „Šape“ poručuju da njihovi apeli, obrazloženja i „pozivanje na zdrav razum i humanost očigledno ne vrede“, te im, navode, jedino ostaje da se okupe i zatraže od nadležnih institucija hitno zaustavljanje ovih radnji:

„Ako naše nadležne institucije nisu sposobne, da pređemo na međunarodni nivo!!“, poručili su sinoć, uz fotografiju otrovane ženke Cane Corso.

Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“ već godinama, odnosno od 2018. godine, brine o napuštenim životinjama, iako nemaju prostor za njihovo smeštanje, a uz pomoć građana i dece.

Sprovode i takozvane CNVR programe koji podrazumeva kastraciju, odnosno sterilizaciju, vakcinaciju i vraćanje pasa na njihovu teritoriju. Hrane ih, leče, pružaju prvu pomoć kada je neophodna.

U Kosovskoj Mitrovici, gradu poznatom po velikom broju kućnih ljubimaca, nije retkost da neki od njih završe na ulici. Takođe nije retkost da pojedinci povećani broj pasa na ulicama pokušavaju da reše na nehuman način.

Tako se svake godine u više navrata dešavaju masovna trovanja pasa. Nova serija je usledila početkom marta, a sa kratkim prekidima, još uvek traje.

„Šapa“ je u nekoliko navrata apelovala na institucije da identifikuju lica koja životinje izbacuju na ulicu i zaustave tu praksu, ali i na građane da iste prijave. Ujedno su Kosovskoj policiji u godinama za nama prijavili brojne slučajeve trovanja pasa, ali i ubistava vatrenim oružjem, od kojih nijedan nije rešen. Ipak, Tužilaštvo u Mitrovici pokrenulo je istragu najnovijih slučajeva trovanja.

Pročitajte još:

Šapa: Zašto je bitna sterilizacija i kako dovodi do smanjenja broja pasa na ulici

Šapa: Da li i dalje mislite da će trovanje zapravo smanjiti broj pasa na ulicama?

Nastavlja se sa trovanjem pasa u Mitrovici, „Šapa“ traži sterilizaciju, građani azil

Nova serija trovanja pasa u Kosovskoj Mitrovici

Još jedno masovno trovanje pasa u K.Mitrovici, drugo za nešto više od nedelju dana

Pokrenuta istraga zbog trovanja pasa u K.Mitrovici

Studentski centar zabranio hranjenje pasa u krugu domova, zabrinuti su za zdravlje studenata; „Šapa“ osudila, poziva ih da neguju empatiju

Novo trovanje pasa u K.Mitrovici, Šapa poziva na opreznost usled nepoznatog porekla otrova, pripremaju prijavuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.