Još jedno masovno trovanje pasa u K.Mitrovici, drugo za nešto više od nedelju dana

UPOZORENJE: Neke od fotografija su uznemirujućeg sadržaja!

U toku jučerašnjeg dana u severnom delu Kosovske Mitrovice počela je još jedna, zapravo druga u nešto više nedelju dana, serija masovnog trovanja pasa. Njihova beživotna tela pronađena su na više lokacija u gradu, uključujući dečje igralište i park. Iz Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“ poručuju da se ovako ne rešava problem, upozorivši da će sada na njihova mesta doći novi psi, a da je, kako im građani javljaju, na ulice samo tokom jučerašnjeg dana pušteno petnaestak nepoznatih pasa. Iz Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“ tvrde da su u pitanju psi koji nisu prošli CNVR program i nisu socijalizovani.

Sinoć je, kako je saopšteno iz Šape, otrovano šest pasa, od kojih su tri pojeli smrtonosnu dozu otrova, a za živote još tri se još uvek bore.

Beživotna tela pasa pronađena su na dečjem igralištu prekoputa picerije „Cezar“, u dečjem parku u blizini kafića „Ekskluziv“, u dvorištu Doma zdravlja, kao i u blizini taksi stanice.

„TROVANJE I DALJE TRAJE! OPREZ!! Dok smo pomagali psima na taksi stanici, nedaleko od nas kod Pet Kodija otrovani su psi koji su trovani prošlog vikenda, čudom preživeli i vraćeni na svoju teritoriju“, saopštili su iz Šape, dodajući da činjenica da su psi otrovani u neposrednoj blizini volontera ukazije na to da „je/su trovač/i prošao/li pored volontera Udruženja“, saopštili su iz Šape sinoć dok je na ulicama grada masovno trovanje bilo u toku.

Udruženje za zaštitu životinja apelovalo je na građane da svoje ljubimce ne izvode napolje, te da uključe kamere i snime sve što im izgleda sumnjivo.

Volonteri i građani koji su došli u kontakt sa otrovom, kako je saopštila „Šapa“, i sada su im javili da imaju neoubičajene reakcije na koži.

„Šapa“ je još jednom ukazala da je trovanje životinja krivično delo, kažnjivo zakonom, ali i da su pored životinja ugroženi ljudi, deca i okolina.

„Upozorenja da ne ugrožavamo životinje koje su prošle program, koje su socijalizovane, brane teritoriju na kojoj su, kao što je to bio slučaj sa nedavno otrovanim psima u blizini glavnog mosta, nismo slušali!! Tako smo sinoć, za nešto više od nedelju dana ponovo na ulicama našeg grada imali masovno trovanje napuštenih pasa“, saopštilo je ovo udruženje.

Ujedno, kako navode, sada će na njihovo mesto doći novi, nepoznati, nevakcinisani i nekastrirani psi, a građani im ujedno javljaju:

„JUČE JE NA NAŠE ULICE PUŠTENO PETNAESTAK, nama nepoznatih pasa!“.

„Takođe, apeli da nadležne institucije zaustave istovar novih pasa na teritoriju našeg grada i nađu odgovorne kojima je to postala praksa, ostali su neuslišeni!!!“, poručila je Šapa.

Podsetili su da se njihovo udruženje bori da se broj životinja na ulicama smanji, na human način, a da oni koji su već tu prođu kastriranje/sterilizaciju, vakcinaciju protiv besnila, zaraznih bolesti i dobiju terapiju protiv parazita.

„Mali nas je broj članova Udruženja i volontera koji učestvuju, dobrovoljno, i za dobrobit svih nas, u spašavanju i tretiranju životinja, sakupljanju novca, edukaciji i osvešćivanju problema“.

Pozvali su sve građane da im se priključe u naporima, poručivši da je pomoć „u rešavanju ovog zajedničkog problema potrebna sa svih strana“.

Jučerašnje masovno trovanje pasa samo je jedno u nizu tokom proteklih godina, a drugo za nešto više od nedelju dana, kada je otrovano 10 pasa. Slučaj je prijavljen policiji, a Osnovno Tužilaštvo u Mitrovici pokrenulo je istragu u pravcu krivičnog dela „Zlostavljanje životinja i kontaminacija hrane i vode životinja“.

Iako je više puta prijavljivano trovanje i ubijanje pasa, Kosovska policija u javnost nije izašla sa epilogom rešenih slučajeva do sada. U prošlosti su psi ubijani i vatrenim oružjem.

Maltretiranje životinja je krivično delo. Psi su domaće životinje, žive sa ljudima i oko ljudi. Psi nisu divlje životinje koje iz divljine dolaze u naselja i nastanjuju se na ulicama. Njih na ulice izbacuju ljudi. Napušteni psi su psi koje je neko napustio ili potomci pasa koje su vlasnici izbacili, a nisu sterilisali.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.