Započet proces prijavljivanja žrtava za postupak pred Specijalnim sudom

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Po potvrđivanju i objavljivanju prve optužnice pred Specijalizovanim većima Kosova (SVK), započet je proces prijavljivanja žrtava za učešće u budućem sudskom postupku, saopštio je večeras Specijalni sud u Hagu, odmah nakon obelodanjena optužnica protiv Saljiha Mustafe, jednog od osnivača nekadašnje „OVK“.

Lica koja smatraju da su lično pretrpela štetu, uključujući fizičku, mentalnu ili materijalnu štetu kao direktnu posledicu krivičnih dela navedenih u potvrđenoj optužnici, kako se navodi, mogu sada da se prijave da učestvuju u postupku.

Potom će sudija odlučiti da li će ova lica dobiti proceduralni status žrtve koja učestvuje u postupku.

Iz ovog suda navode da će žrtve koje učestvuju u postupcima grupisati u jednu ili više grupa.

Svaka od ovih grupa će, dodaje se, učestvovati u postupku posredstvom advokata koji ima ulogu zastupnika žrtava.

„Zastupnik žrtava može prisustvovati sudskim sednicama a tokom postupka redovno obaveštava žrtve o odvijanju postupka. Zastupnik žrtava će tražiti da čuje stavove žrtava, saslušati njihove probleme i izneti ih pred nadležne sudije“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, žrtve koje učestvuju u ovim postupcima imaju prava – da budu obaveštene, da im se prizna status žrtve, kao i da dobiju naknadu štete.

Predsednica Specijalnog suda za Kosovo,  Ekaterina Trendafilova, poručila je danas da su „Specijalizovana veća Kosova nadležna za teška krivična dela, uključujući zločine protiv čovečnosti i ratne zločine“.

„Ako želimo da pravda bude zadovoljena, ne smemo zaboraviti one koji su propatili zbog tih zločina. U našem sudu, žrtve će imati priliku da učestvuju u sudskim postupcima i na taj način učestvuju u zadovoljenju pravde“, izjavila je.

Specijalizovani tužilac, Džek Smit, rekao je da je „neophodno da se čuju glasovi žrtava u postupcima koji će se voditi“.

„Apelujem na sve koji su pretrpeli patnje usled krivičnih dela iz optužnice da se uključe u ovaj postupak,” dodao je specijalizovani tužilac Džek Smit.

Podsetimo, pet godina nakon osnivanja Specijalizovanih veća za zločine na Kosovu, danas je po prvi put javno potvrđena jedna optužnica. U pitanju je Saljih Mustafa, zvani komandant „Cilji“, jedan od osnivača nekadašnje „OVK“, a sada visoki zvaničnik u kosovskom ministarstvu odbrane. Tereti se za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine, kao i za jedno ubistvo.

Više o samoj optužnici, hapšenju, kao i reakcijama u Prištini čitajte u nastavku:

Specijalni sud obelodanio prvu optužnicu

Reakcije iz PR nakon prvog hapšenja STK: Sud izgubio kredibilitet, krivi poslanici koji su „podigli ruku“

Mediji: Uhapšen šef obaveštajne službe KBS; Porodica tvrdi odveden u Hag

Tužilaštvo u Hagu: Uhapšen Saljih MustafaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.