Mala Gospojina obeležena u Gračanici i Goraždevcu

FOTO: Kim

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina), koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije i litije došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača, javlja Kim radio.

Liturgiju je u manastiru Gračanica služio sveštenik Đorđe Trajković uz sasluženje sveštenstva eparhije raško-prizrenske. Otac Đorđe je u besedi govorio o rođenju Presvete Bogorodice.

„Roditelji Presvete Bogorodice Joakim i Ana nisu imali dece, molili su se Bogu da ih blagoslovi jednim detetom. Joakim je prinosio žrtve po tadašnjem starozavetnom običaju, pa čak i sveštenik kod koga je otišao nije baš blagonaklono gledao u njega, mislio je da je nešto zgrešio čim mu Bog nije blagoslovio decu, njemu i njegovoj ženi Ani. Moleći se Bogu da ih obraduje, u kasne godine dobili su ćerku Mariju“, kazao je on.

Bogorodica Marija je, prema rečima sveštenika Đorđa Trajkovića, povezala nebo i zemlju.

„U utrobi svojoj nosila je Isusa Hrista, to je dete koje se rodilo nakon molitve koju je Bog blagoslovio. Presveta Bogorodica, koja je bila dar od Boga, ona je došla na ovaj svet kao najsvetija u Novom Zavetu. Očišćena od greha, rodila je Hrista, Spasitelja sveta i čoveka“, istakao je.

On se zahvalio svima koji su prisustvovali današnjoj liturgiji u Gračanici.

„Presveta Bogorodica je zaštitnica i ne treba ničega drugog da se bojimo kada su Bog i Presveta Bogorodica sa nama. Bog će biti sa nama, mi ćemo s njim. Ne skrnavimo ime Božije i naše srpsko ime koje nosimo. Čestitajući vam danas praznik, gradonačelnici, žiteljima, sestrama i braći ove svete obitelji želim vam da ostanete ovde i da slavimo ime Božije“, zaključio je otac Đorđe Trajković.

Nakon svete liturgije, vernici su noseći ikone i crkvene barjake krenuli ulicama Gračanice, a litiju su, od manastira do zgrade opštine ispred koje je prerezan slavski kolač, predvodili lokalni sveštenici.

„Kao što se uvek okupljamo na velike praznike i svetkovine, okupili smo se i danas. Mala Gospojina je veliki srpski praznik, a ujedno i slava Opštine Gračanica. Tim povodom sabrali smo se u velikom broju da proslavimo ovaj praznik. Iskoristila bih priliku da svim vernicima Srpske pravoslavne crkve čestitam ovaj veliki praznik, posebno mojim saradnicima u Opštini i da im poželim uspešan rad u narednom periodu. Sabrali smo se jutros na svetoj liturgiji da se pomolimo Gospodu Isusu Hristu i našoj Gospi da nas čuva i zaštiti od svakog zla, nevolja koje nas u teškim vremenima snalaze i da nam da snagu i volju da se molimo za ostanak i opstanak“, kazala je predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

U Domu kulture Gračanica u 12.30 časova, održana je Svečana akademija kojom  biti završeni „Dani opštine Gračanica 2023“ koji su tradicionalno počeli na Veliku Gospojinu 28. avgusta „Gračaničkim prelom“.

Goraždevac: Obeležena hramovna slava 

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je danas i u hramu u Goraždevcu.

Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana i teologa Miloša Popović iz Koša kod Istoka.

Na liturgiji i obeležavanju slave hrama u Goraždevcu bili su prisutni i učenici i nastavnici osnovne škole “Janko Jovićević”.

Domaćin ovogodišnje slave bio je Bogoljub Portić iz Goraždevca, dok je kolač za narednu godinu prihvatio Milan Pavlović iz Belog Polja kod Peći.

Nakon završetka liturgije, za sve prisutne ovogodišnji domaćin slave priredio je skoromnu trpezu i posluženje.

FOTO: Radio Goraždevac


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.