Tužioci upozoravaju da će tužiti kosovsku vladu zbog odluke o platama

Izvor: Koha (Deo teksta je preveden sa albanskog)

Udruženje tužilaca Kosova zatražilo je poništavanje odluke kosovske vlade o smanjenju plata tužilaca.

Ovo udruženje je u četvrtak u saopštenju za javnost navelo da podržava odluku Tužilačkog saveta Kosova da se smanji rad u sistemu tužilaštva.

„Ovo udruženje podržava odluku Tužilačkog saveta Kosova donetu juče na vanrednoj sednici da se rad tužilaštava smanji samo na osnovne službe, da se obustave svi oblici saradnje sa predstavnicima Vlade Republike Kosovo, kao i druge radnje predviđene odlukom TSK“, navodi se u saopštenju Udruženja.

Upozorili su da će odluku kosovske vlade osporiti pravnim putem.

„Udruženje tužilaca Kosova obaveštava javno mnjenje da će u koordinaciji sa Tužilačkim savetom Kosova preduzeti konkretne radnje da ospori odluku Vlade Republike Kosovo o smanjenju plata tužiocima, pravnim putem i putem pravosudnih organa odlučivanja“, navodi se u saopštenju.

Ovo Udruženje je upozorilo na to da će ispitati i eventualno kršenje odredbi Krivičnog zakonika od strane Vlade.

Nakon odluke kosovske vlade o smanjenju plata zaposlenima u pravosuđu, osim Tužilačkog saveta kosova i Sudski savet je takođe negodovao i najavio da će se smanjiti rad zaposlenih i da će da prekinu komunikaciju sa kosovskom vladom.

U međuvremenu, kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu) pozvala je tužioce i sudije da „nastave sa radom i ne deluju iz ličnih interesa“, prenela je Koha.

„Ne razumem pristup Sudskog savet Kosova i Nezavisne kvalifikacione komisije. Pozivam ih da nastave sa radom i da ne rade za lične, već za interese građana Kosova“, rekla je Hadžiju.

Prema njenim rečima, odluka bivšeg premijera Ramuša Haradinaja bila je nezakonita i kao takva ne može ostati na snazi.

„Zakon o platama, koji je juče otišao u parlament, povećava plate sudijama i tužiocima i ne možemo da potvrdimo odluku koja je nezakonita“, navela je Hadžiju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.