Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

FOTO: Radio Goraždevac

U manastiru Visoki Dečani liturgijom je svečano proslavljena ktitorska slava – Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

Liturgiju su služili Arhiepiskop Mihalovsko-košički Georgije iz Slovačke, episkop novobrdski Ilarion i episkop Raško-Prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva, monaštva i prizrenskih bogoslova.

Vladika Teodosije čestitao je slavu monaštvu Visokih Dečana i citirao reči Mitropilita Amfilohija, da je „sveti kralj Stefan Dečanski večni kralj Kosova i Metohije i srpskih zemalja“.

„Mnogi su pokušali da ga odnesu, da ne bude na ovom mestu, ali sveti kralj to nije dozvolio. Evo i u naše vreme neizvesno, po svemu sudbonosno vreme za naše svetinje i naš narod na ovu svetu zemlju, sveti kralj nama poručuje da se mi ne brinemo mnogo šta će biti sa nama, šta će biti sa svetom srpskom zemljom, šta će biti sa našim svetinjama. To je u Božijoj vlasti, to je u vlasti svetoga kralja Stefana“, rekao je vladika Teodosije.

Arhiepiskop Mihalovsko-košički Georgije rekao je da mu je drago i da je počastvovan što je pred vernicima služio liturgiju.

„Ja se danas klanjam pred svima vama, pred vašom verom i ljubavlju da živite na zemlji koja je vaša, koja je vama dar od Gospoda. Hristos koji je bio raspet i koji je Vaskrsao tako ćete vaskrsnuti i vi. Imate jaku crkvu, imate jako monaštvo, imate studente bogoslovije koji imaju čiste oči. Kada gledam u vas i kada gledam vaše lice vidim Vaskrslog Hrista. Za mene je veliki Blagoslov da doživim vas kao zajednicu crkve koja se moli Gospodu“, reko je Arhiepiskop Georgije.

Na obeležavanju manstirske slave bilo je prisutno oko 600 vernika.

Radio Goraždevac

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.