Rikalo imenovan za v. d. pomoćnika direktora Kancelarije za KiM

Nekadašnji ministar u kosovskoj vladi i sadašnji član kosovske Centralne izborne komisije, Nenad Rikalo, imenovan je odlukom Vlade Republike Srbije, za vršioca dužnosti pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Odluku o imenovanju donela je vlada na svojoj 4. sednici 12. novembra, a Rikalo će ovu funkciju vršiti u sektoru za podršku privredi, poljoprivredi i ruralnom razvoju. Na ovom mestu Rikalo će odmeniti Zorana Bojovića koji je na istoj sednici razrešen dužnosti.

Rikalo od marta meseca prošle godine radi u Ministarstvu poljoprivrede Srbije, kao državni sekretar.

Nepunih mesec dana pre preuzimanja funkcije u srpskom ministarstvu poljoprivrede, Rikalo je bio na čelu kosovskog ministarstva poljoprivrede .

Početkom februara prošle godine, tadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj smenio ga je sa ministarskog mesta, a kako je Indeksonline javio krajem decembra 2018. godine, Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv njega za krivično delo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“.

Kosovski mediji su ujedno objavljivali više tekstova o sumnjama u nezakonito postupanje ovog zvaničnika Srpske liste. Sam Rikalo je na suđenju marta meseca, kako je tada prenela prištinska Kohanegirao da je kriv.

Uprkos tome što je protiv Rikala bila podignuta optužnica, on je početkom godine ispred Srpske liste ponovo izabran za člana kosovske Centralne izborne komisije.

Pre svih ovih funkcija, Nenad Rikalo je dolaskom Srpske napredne stranke (SNS) na vlast u Srbiji, imenovan upravo za člana CIK-a u Prištini, odakle je i prešao na ministarsko mesto u Prištini.

Istog dana Vlada je napravila još jednu kadrovsku izmenu u Kancelariji za KiM, na mesto Slađane Marković Stojanović koja je vršila dužnost pomoćnice direktora za sektor za povratak, socijalna pitanja i ljudska prava, imenovala Svetlanu Miladinov.

Odskočna daska

Rikalo je samo jedan u nizu srpskih političara sa Kosova koji su nakon, ili pored toga što obavljaju visoke funkcije u prištinskim institucijama, na takođe visoko pozicionirana mesta imenovani i u Beogradu.

Među njima je i nekadašnji zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, koji se potom, takođe našao na platnom spisku srpske vlade.

Stojanović je januara meseca 2018. godine imenovan na dužnost državnog sekretara u Ministarstvu privrede Srbije.

Prethodno je bio jedan od eksponiranijih članova liste Srpska sve do kosovskih parlamentarnih izbora 2017, nakon čega nije više bio toliko vidljiv u javnosti. Spekulisalo se da je iz Srpske liste marginalizovan upravo političkom voljom iz Beograda.

Prvi politički kadar Srpske liste sa Kosova kojem su odškrinuta vrata za sekretarsku poziciju bio je nekadašnji ministar u kosovskoj vladi Aleksandar Jablanović – sadašnji lider Partije kosovskih Srba. Na ministarskoj poziciji proveo je kratko vreme 2015. godine, sa koje je bio primoran da ode nakon što se u kosovskoj javnosti pokrenula jaka antikampanja protiv njega, a posle njegove izjave da su Albanci koji su za Badnji dan protestovali protiv dolaska raseljenih Srba u Đakovicu „divljaci“.

Jablanović je i na poziciji državnog sekretara u Beogradu, pri ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čijem čelu je bio njegov tadašnji partijski šef Aleksandar Vulin, proveo takođe kratko vreme – nepuna tri meseca, od kraja oktobra 2016. do januara 2017.

Ostavku je podneo u januaru 2017. posle afere u kojoj je navodno bio umešan njegov brat.

U ovom nizu političkih kadrova sa KiM-a u srpskoj vladi je i Ljubomir Marić – nekadašnji ministar administracije i lokalne samouprave u kosovskoj vladi, potom je vršio funkciju pomoćnika direktora Kancelarije za KiM. Marić je međutim, nakon dužnosti u Beogradu ponovo angažovan i na KiM-u kao član Upravnog odbora Razvojnog fonda za Sever ispred srpske zajednice koji je formiran po Briselskom sporazumu. Međutim, Marić se od nedavno ponovo vratio za Beograd – tj. juna meseca, kada je na parlamentarnim izborima zaradio poslaničko mesto ispred izborne liste “Aleksandar Vučić – za našu decu”.

Pre Srpske liste, tokom ranih 2000-tih još dvojica političara sa KiM-a su nakon političkih karijera u tadašnjim privremenim institucijama samouprave na Kosovu obavljala sekretarsku, odnosno ministarsku dužnost u Beogradu – sada ubijeni Oliver Ivanović i Goran Bogdanović. Njih dvojica su vodila nekadašnje Ministarstvo za KiM srpske vlade koje je ukinuto dolaskom nove garniture vlasti 2012. godine, umesto kojeg je formirana Kancelarija za KiM.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.