Kosovska vlada odskočna daska za pozicije u Vladi Srbije

nenad rikaloŠta osim kosovske vlade povezuje zamenika premijera Kosova, ministra za povratak i zajednice u Vladi Kosova i ministra za poljoprivredu i ruralni razvoj u Vladi Kosova? To da su bivši funkcioneri u Prištini, ali i da su sekretari ministarstava u Vladi Republike Srbije. Dvojica aktuelnih, jedan i na ovoj poziciji bivši: Aleksandar Jablanović, Branimir Stojanović i najsvežiji sekretar u srpskoj vladi – Nenad Rikalo. Sa njima je i Ljubomir Marić.

Rikalo – doskorašnji ministar poljoprivrede u kosovskoj vladi, postavljen je za državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Srbije, javio je Tanjug. Odluka je doneta 27. februara.

Do ovog imenovanja dolazi nakon što ga je prethodno u Prištini smenio Rikalov koalicioni partner, kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Razrešenje Rikala bio je jedan od zahteva opozicione PSD koji je stavljen pred kosovskog premijera ukoliko želi 12 glasova ove političke opcije u drugom čitanju nacrta Zakona o budžetu Kosova za 2019. godinu.

Foto: RTV Kim

Na Rikalovu poziciju imenovana je Dijana Živić iz Samostalne liberalne stranke.

Odluku kosovskog premijera da smeni svog dojučerašnjeg koalicionog premijera osudio je državni vrh Srbije uz teške optužbe na račun Živić, nazivajući je „privatnim Srbinom“, „izmišljenom ministarkom iz stranke za koju nije glasalo ni 5% Srba“, „neobrazovanom“ i „nestručnom“. Optužili su je takođe da je organizator i učesnica protesta „1 od 5 miliona“ a protiv Aleksandra Vučića u Gračanici, što je predsednik njene stranke demantovao.

Prethodno je zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, takođe kadar sa kosovske političke scene, svoje uhlebljenje pronašao na platnom spisku srpske vlade.

Stojanović od januara meseca prošle godine obavlja dužnost državnog sekretara u Ministarstvu privrede Srbije.

Prethodno je bio jedan od eksponiranijih članova liste Srpska sve do kosovskih parlamentarnih izbora 2017, nakon čega nije više bio toliko vidljiv u javnosti. Spekulisalo se da je iz Srpske liste marginalizovan upravo političkom voljom iz Beograda.

Prvi politički kadar Srpske liste sa Kosova kojem su odškrinuta vrata za sekretarsku poziciju bio je nekadašnji ministar u kosovskoj vladi Aleksandar Jablanović – sadašnji lider Partije kosovskih Srba. Na ministarskoj poziciji proveo je kratko vreme 2015. godine, sa koje je bio primoran da ode nakon što se u kosovskoj javnosti pokrenula jaka antikampanja protiv njega, a posle njegove izjave da su Albanci koji su za Badnji dan protestovali protiv dolaska raseljenih Srba u Đakovicu „divljaci“.

Jablanović je i na poziciji državnog sekretara u Beogradu, pri ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čijem čelu je bio njegov tadašnji partijski šef Aleksandar Vulin, proveo takođe kratko vreme – nepuna tri meseca, od kraja oktobra 2016. do januara 2017.

Ostavku je podneo u januaru 2017. posle afere u kojoj je navodno bio umešan njegov brat.

Foto: patriot.rs

U ovom nizu političkih kadrova sa KiM-a u srpskoj vladi, za sada jedinstven je slučaj Ljubomira Marića, nekadašnjeg ministra administracije i lokalne samouprave u kosovskoj vladi, a potom i pomoćnika direktora Kancelarije za KiM. Posle dužnosti u Beogradu, on je trenutno ponovo angažovan i na KiM-u – član je Upravnog odbora Razvojnog fonda za Sever ispred srpske zajednice koji je formiran po Briselskom sporazumu.

Pre Srpske liste, tokom ranih 2000-tih još dvojica političara sa KiM-a su nakon političkih karijera u tadašnjim privremenim institucijama samouprave na Kosovu obavljala sekretarsku, odnosno ministarsku dužnost u Beogradu – sada ubijeni Oliver Ivanović i Goran Bogdanović. Njih dvojica su vodila nekadašnje Ministarstvo za KiM srpske vlade koje je ukinuto dolaskom nove garniture vlasti 2012. godine, umesto kojeg je formirana Kancelarija za KiM.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.