Imenovani novi članovi CIK-a, među njima ponovo Nenad Rikalo

Haši Tači sa članovima CIK-a (Foto ZPRK)
Foto Kabinet kosovskog predsednika: Članovi CIK-a polažu zakletvu pred Tačijem

Nenad Rikalo ispred Srpske liste ponovo je izabran za člana Centralne izborne komisije, potvrđeno je u saopštenju koje je medijima upućeno iz kabineta kosovskog predsednika Hašima Tačija. Protiv Rikala na Kosovu je aktuelna optužnica Specijalnog tužilaštva za krivično delo zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja.

Novi članovi Centralne izborne komisije su na osnovu predloga parlamentarnih grupa i parlamentarnih političkih partija u Skupštini Kosova položili zakletvu pred Hašimom Tačijem.

„(…) Oni su rekli da će na pošten, verodostojan, profesionalan, nepristrasan i savestan način obavljati sve svoje dužnosti“, navodi se u saopštenju.

Novoimenovani članovi CIK-a, pored Nenada Rikala ispred Srpske liste su: Sami Kurteši i Aljim Rama (Sami Kurteshi, Alim Rama) iz Samoopredeljenja, Sami Hamiti ispred Demokratskog saveza Kosova, Arianit Eljšani (Arianit Elshani) ispred Demokratske partije Kosova, Ibrahim Seljmanaj (Ibrahim Selmanaj) ispred Alijanse za budućnost Kosova, Ešraf Viši (Eshref Vishi) ispred NISMA-AKR-PD, Ćemal Kurtiši (Cemailj Kurtisi) ispred koalicije VAKAT, Artan Aslani (Artan Asllani) ispred PAI i Rifat Krasnići (Rifat Krasniqi) ispred KDTP.

Nenad Rikalo je u martu mesecu prošle godine postavljen za državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede Vlade Republike Srbije. Početkom februara prošle godine, tadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj smenio ga je sa ministarskog mesta kosovske vlade, takođe u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, a kako je Indeksonline javio krajem decembra prošle godine, Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv njega za krivično delo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“.

Kosovski mediji su objavljivali više tekstova o sumnjama u nezakonito postupanje ovog zvaničnika Srpske liste. Sam Rikalo je odbacio sve navode, kao i Srpska lista.

Pre svih ovih funkcija, Nenad Rikalo je dolaskom Srpske napredne stranke (SNS) na vlast u Srbiji, imenovan za člana CIK-a u Prištini, odakle je i prešao na ministarsko mesto u Prištini.

Jedno od obećanja LVV i LDK pre formiranja nove kosovske vlade bilo je da deo nje neće biti oni protiv kojih su podignute optužnice i da će se boriti protiv korupcije. Centralna izborna komisija nije deo kosovske vlade. Članove CIK-a imenuju parlamentarne stranke, a zakletvu polažu pred kosovskim predsednikom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.