Aleksandar Jablanović podneo ostavku

Državni sekretar u Ministarstvu za rad boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije, Aleksandar Jablanović, podneo je ostavku, a komisija ovog ministarstva utvrdila je da je zloupotrebio službeno vozilo. Ostavka je usledila nakon što je njegov brat M.J. priveden u službenom vozilu ministarstva, te mu određen pritvor zbog sumnje da je počinio delo trgovine marihuane. Iz MUP-a je potvrđeno da u ovom vozilu nije pronađena droga. Ministar Aleksandar Vulin prihvatio je ostavku, navodeći da zbog ovog prekršaja niko u državnoj upravi ne bi mogao da bude otpušten. Ali baš zbog toga što je Jablanović član partije i zato što mi je prijatelj bio je dužan da se na poseban način stara o imovini koja mu je poverena, kao i o ugledu ministarstva, ističe on. 

"Kasno sinoć dobio sam izveštaj naše komisije koja je sprovodila istragu po pitanju da li je bilo zloupotrebe službenog automobila Ministarstva rada, a gde je konstatovano da je vozilo bilo stavljeno na raspolaganje licima koja nisu imala prava da ga koriste," rekao je Vulin.

On je kazao da je konstatovano da je to urađeno mimo odgovarajućeg pravilnika koji reguliše upotrebu službenih vozila, a da je državni sekretar prihvatio odgovornost za to što je, kako prenose mediji, ustupio vozilo Ministarstva rada licima koja na to nisu imala pravo.

"Ovo je prekršaj zbog kog nikoga u državnoj upravi ne biste mogli da otpustite i za koji ne znam da je bilo ko otpušten, pa čak i u nekom privatnom preduzeću, ali Jablanović nije običan zaposleni," rekao je Aleksandar Vulin, dodajući da je baš zbog toga što je član njegove partije i zato što mu je prijatelj "bio dužan da se na poseban način stara o imovini koja mu je poverena, kao i o ugledu ministarstva".

On je naveo da Jablanović nema baš nikakve veze sa delima svoga brata, ali da će o tim delima svoje mišljenje i konačnu reč dati Tužilaštvo i sud, a ne mediji.

"Jablanović je dopustio sebi da pogreši i da službeno vozilo stavi na raspolaganje nekome ko na to nema prava," rekao je Vulin, navodeći da je "će to biti posebno neobično nekim partijama bivšeg režima koje nikada nikoga nisu kaznile za mnogo veće i ozbiljnije prekršaje," a da se "po tome sadašnja vlast razlikuje od njih".

"U Ministarstvu rada niko nije i ne može da bude zaštićen ukoliko neko napravi bilo kakav prekršaj. Jablanović je podneo ostavku, ja sam tu ostavku uvažio i što se Ministarstva rada tiče, ta priča je završena," zaključio je Aleksandar Vulin.

Vest o privođenju Jablanovićevog brata od juče je udarna vest u beogradskim medijima, dok su kosovski mediji vest o privođenju javili još u ponedeljak.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.