Koha: Rikalo negirao krivicu, suđenje zatvoreno za javnost zbog mera protiv korona virusa

nenad rikalo

Danas je u Osnovnom sudu u Prištini počelo suđenje bivšem ministru poljoprivrede u kosovskoj vladi, Nenadu Rikalu, piše prištinska Koha. On se sa još sedmoricom zvaničnika optužuje za zloupotrebu službenog položaja.

Optuženi su međutim, negirali krivicu, prenosi ovaj medij.

Tokom saslušanja bilo je dozvoljeno samo prisustvo kamermana a zbog jučerašnjih mera koje je donela kosovska vlada a koje se odnose na zaštitu od koronavirusa.

Kosovska vlada sinoć je donela 11 mera koje se odnose na zaštitu od korona virusa, dok je među njima i odluka da se „javne i nejavne aktivnosti mogu odvijati bez prisustva javnosti“.

Podsetimo, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je krajem 2019. optužnicu u Posebnom odeljenju pri Osnovnom sudu u Prištini protiv optuženih, bivšeg ministra Nenada Rikala, sekretara Kaplana Haljimija (Kapllan Halimi), Sh.Z., E.G., Sh.M., L.Th., L.K. i A.Z., za krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“.

Optuženi N.R., K.H., Sh.Z. i G.J., tokom čitave 2018. godine, udruženi, u cilju omogućavanja nezakonitih profita nekim kompanijama, postupali su nezakonito i namerno postupili suprotno kosovskim zakonima.

Rikalo se optužuje da je u svojstvu ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR), prekoračio svoja ovlašćenja kreirajući „poseban program“ bez posebnog budžeta izdvojenog za ovaj projekat.

Odlučivao je o kriterijumima, definisao regione za finansiranje, visinu grantova, zaobilazeći redovne procedure i izradu posebnog programa, za koji je bio zadužen Sektor za politiku ruralnog razvoja pri MPŠRR-a, preklapajući mere sa redovnim programom, preneo je decembra 2019. Indeksonline.

Takođe se optužuje da je, 26.03.2018. doneo nezakonitu odluku o izradi novih politika za dalji razvoj ruralne infrastrukture i povećanje konkurencije u manje razvijenim ruralnim sredinama, pri čemu se program podnosi kompletno (dok je komisija samo formalno uspostavljena).

Uprokos optužnici, Nenad Rikalo je ipak u februaru ispred Srpske liste izabran za člana Centralne izborne komisije.

Rikalo je ubrzo nakon što ga je u Prištini smenio njegov nekadašnji koalicioni partner, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, sa mesta ministra u kosovskoj vladi, postavljen za državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede Vlade Republike Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.