Rama: Vučić će da prisustvuje samitu u Tirani; Nije dostojanstveno koristiti Šaćirija i Džaku u političke svrhe

Albanski premijer, Edi Rama, ubeđen je da će Srbija imati predstavnika na predstojećem samitu EU-Zapadni Balkan koji se održava u Tirani. Nakon najave srpskog predsednika da neće da prisustvuje, a potom „da će da razmisli“, albanski premijer, kako prenosi Gazeta Express, tvrdi da Vučić „nema drugog izbora, nego da dođe“.

Predsednik Srbije upozorio je ranije ove nedelje da neće da prisustvuje samitu EU-Zapadni Balkan koji se održava 6. decembra u Tirani, a nakon što je kosovski premijer, Aljbin Kurti, imenovao Nenada Rašića za ministra u kosovskoj vladi, dok je za njegovu savetnicu imenovana Rada Trajković.

Uz poruku da je time prekršio ne samo norme briselskog sporazuma, već i međunarodno-javnog prava, Vučić je tada kritikovao Kurtija, nazvavši ga „terorističkim ološem“, dok je za Rašića i Trajković kazao da su „najgori srpski ološ“.

Vučić je kritikovao i EU povodom njihove prve reakcije koju je preneo Tanjug u vezi sa ovim imenovanjem, ocenivši da je ona sramna i da pokazuje „bedni antisrpski odnos“.

Upravo tada je i kazao da „niko iz Srbije neće biti u Tirani 6. decembra“.

On je, međutim, samo dan kasnije, a nakon sastanka sa Evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju, kazao da mu je Varhelji preneo da EU misli da je veoma važno da Srbija bude zastupljena na samitu. Tada je i kazao da će da „razmisli“ i odluči tokom vikenda.

Albanski premijer, Edi Rama, danas je, međutim, kako prenose prištinski mediji, rekao da će „Srbija biti na samitu“, te da bi u suprotnom to „bila katastrofa“ za Vučića.

„Ne uzbuđuje me bilo kakva izjava političara za potrebe njihove unutrašnje politike. Srbija će biti na samitu. Predsednik Srbije nema drugog izbora nego da dođe na samit. Kažem ovo sa uverenjem. Jer bi u suprotnom to bila katastrofa za Srbiju i za njega, naravno“, rekao je Rama, javlja Gazeta Express.

Rama: Nije dostojanstveno koristiti Šaćirija i Džaku u političke svrhe

Edi Rama danas je upitan na konferenciji za štampu ‘zašto se nije oglasio u petak uveče kao što je to učinio kosovski premijer, a u vezi sa pobedom Švajcarske nad Srbijom’, prenosi dalje Gazeta Express.

U timu Švajcarske igraju dvojica fudbalera albanskog porekla – Granit Džaka (Granit Xhaka) i Đerdan Šaćiri (Gjerdan Shaqiri).

„Srbija nije prošla. Čestitam Švajcarskoj!“ – uz fotografiju Džake i Šaćirija sa terena, oglasio se odmah nakon završetka utakmice Aljbin Kurti.

Rama je kazao da on nije premijer Švajcarske i da ne bi bilo „uopšte dostojanstveno“ da se ova dvojica fudbalera koriste za političke svrhe.

„Ja nisam premijer Švajcarske. Ja sam premijer Albanije i ako bih izdvojio iz reprezentacije Švajcarske dvojicu švajcarskih državljana koji su albanske nacionalnosti… šta bih konkretno uradio? Koristio bih te dve figure za politiku. I to na nimalo dostojanstven način, istine radi”, rekao je Rama.

Kaže da bi na taj način „raspirivao vatru smešnog nacionalizma“.

„Ali nacionalizam je uvek koliko smešan, toliko i opasan. Nije neophodno. Uopšte ne vidim to kao neophodno i čini mi se da ko god to radi, ne radi kako treba“, dodao je on, prenosi Express.

Pročitajte još:

Kurti o Vučiću: Ne mogu da govorim o stepenu njegovog obrazovanja; Nemam novi odgovor u vezi sa ZSO

RSE: Brisel ocenjuje da imenovanje Rašića u Vladu Kosova ‘ne ispunjava ustavne uslove’

Vučić: Srbi južno od Ibra blizu odluke da napuste institucije, a sa Severa blizu odluke da više nikoga ne puste na Sever, sve vri

Predsednik udruženja Crnogoraca sa Kosova: Očekujemo dobru saradnju sa Rašićem

Novi DSS: Rašić i Trajković daju legitimitet torturi Kurtijevih specijalaca

Vučić o Kurtiju, novom ministru i savetnici: „Teroristički ološ“ izabrao „najgori srpski ološ“

Trajković: Radoičić neće više imati uticaja, a Vučiću oduzet deo, imenovanje Rašića legalno

Petković i S.Lista o imenovanju Rašića: Dokaz da postoje „Kurtijevi Srbi“, prekršen ustav, sledi žalba

Rada Trajković savetnica ministra Rašića

Nenad Rašić imenovan za ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.