RSE: Brisel ocenjuje da imenovanje Rašića u Vladu Kosova ‘ne ispunjava ustavne uslove’

„Naše preliminarno čitanje je da imenovanje ne ispunjava ustavne uslove – ali to je na Ustavnom sudu Kosova da utvrdi“, izjavio je portparol Evropske unije (EU), Peter Stano, povodom imenovanja Nenada Rašića za ministra u kosovskoj vladi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Govoreći na konferenciji za novinare, Stano je naglasio da je poštovanje Ustava Kosova ključni deo vladavine prava. Brisel očekuje od Kosova da se pridržava ovih principa.

„EU poziva Kosovo da osigura da se svi neophodni proceduralni koraci prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu u potpunosti poštuju. Ovo je još važnije imajući u vidu ionako krhku bezbednosnu situaciju na terenu“, naveo je Stano.

Briselski portparol je dodao da se mora izbegavati svaka akcija koja bi dovela do povećanja tenzija te je pozvao strane da hitno rade na povratku kosovskih Srba u sve kosovske institucije, u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu.

Ponašajte se evropski

Portparol Evropske unije, Peter Stano, danas je ujedno pozvao političke lidere u Beogradu i u Prištini da se uzdrže od zapaljive retorike i „ponašaju se evropski“, kako bi pomogli u smanjenju tenzija.

Kako prenosi KosovaPress, Stano je ovo kazao odgovarajući na pitanja novinara o izjavama predsednika Srbije koji je kosovskog premijera nazvao „terorističkim ološem“ i upozorio na mogućnost da Srbija ne učestvuje na samitu organizovanom 6. decembra u Tirani

„Mi, kao zajednica od 27 država članica, očekujemo da se naši partneri, a to se odnosi i na Srbiju, i na Kosovo a i na sve ostale, ponašaju na evropski način. Ako imate evropske aspiracije, ponašajte se na evropski način. Evropski put znači uzdržavanje od jednostranih koraka, uzdržavanje od koraka koji nagomilava sukob, koji vode ka eskalaciji, i angažovati se u pronalaženju rešenja na evropski način. To je dugogodišnje evropsko očekivanje, koje se prenosi na naše partnere više puta i na različitim nivoima“, rekao je on.

 

Nenad Rašić je lider Progresivno demokratske stranke. On je imenovan na mesto ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi.

Rašićev ulazak u Vladu Kosova potvrđen je pre manje od mesec dana, nakon što su predstavnici Srba započeli bojkot institucija nezavodovoljni namerom Prištine da započne proces pregistracije vozila sa srpskim tablicama.

Imenovanje Nenada Rašića za ministra je izazvalo burnu rekciju zvaničnog Beograda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio mogućnost da ne učestvuje na samitu EU-Zapadni Balkan koji će biti održan 6. decembra u Tirani.

Na Rašićevo imenovanje reagovala je „Srpska lista“, vodeća partija srpske manjine na Kosovu koja uživa podršku vlasti u Beogradu, uz navode da je takva odluka protivustavna i doneta bez saglasnosti srpskih poslanika. Ujedno su najavili podnošenje žalbe kosovskom Ustavnom sudu.

O jučerašnjem imenovanju Nenada Rašića i Rade Trajković, te reakcijama koje su potom usledile, čitajte u vestima:

Vučić: Srbi južno od Ibra blizu odluke da napuste institucije, a sa Severa blizu odluke da više nikoga ne puste na Sever, sve vri

Predsednik udruženja Crnogoraca sa Kosova: Očekujemo dobru saradnju sa Rašićem

Novi DSS: Rašić i Trajković daju legitimitet torturi Kurtijevih specijalaca

Vučić o Kurtiju, novom ministru i savetnici: „Teroristički ološ“ izabrao „najgori srpski ološ“

Trajković: Radoičić neće više imati uticaja, a Vučiću oduzet deo, imenovanje Rašića legalno

Petković i S.Lista o imenovanju Rašića: Dokaz da postoje „Kurtijevi Srbi“, prekršen ustav, sledi žalba

Rada Trajković savetnica ministra Rašića

Nenad Rašić imenovan za ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.