Petković i S.Lista o imenovanju Rašića: Dokaz da postoje „Kurtijevi Srbi“, prekršen ustav, sledi žalba

FOTO: KoSSev

„Kurtijeva marioneta Nenad Rašić zajedno sa Radom Trajković ne predstavlja srpski narod na Kosovu i Metohiji, za njega Srbi nisu glasali na poslednjim izborima, već predstavlja Aljbina Kurtija i njegovu militantnu politiku prema svemu srpskom na KiM“, oglasio se danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. Reakcija je usledila nakon što je kosovski premijer imenovao Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi. On, a potom i Srpska lista, poručuju da je Kurti novim imenovanjem prekršio kosovski ustav, ali i još jednom pogazio prava srpskog naroda na KiM.

Petković precizira da je Kurti imenovanjem Rašića prekršio član 96, stav 5. kosovskog ustava koji predviđa da izbor ministra mora imati podršku većine poslanika srpske zajednice, u ovom slučaju Srpske liste.

Član 96. kosovskog ustava odnosi se na Ministarstva i predstavljanje zajednica, a u stavu 5 se navodi:

„Izbor ovih ministara i zamenika ministara će se izvršiti nakon konsultacija sa strankama, koalicijama ili grupama koje predstavljaju zajednice koje ne čine većinu Kosovu. Ako se imenuju van članstva Skupštine Kosova, za ove ministre i zamenike ministara se zahteva službeno odobrenje većine poslanika Skupštine koji pripadaju strankama, koalicijama, građanskim inicijativama i nezavisnim kandidatima, koji su
se izjasnili kao predstavnici relevantne zajednice“.

„Takvu podršku Kurti nikada ne bi dobio od poslanika Srpske liste za izbor svoje marionete na ministarsko mesto“, poručio je.

On podcrtava da je izbor Rašića najveći dokaz da na KiM „postoje Kurtijevi Srbi koji su spremni na sve zarad ličnog interesa i dila sa Prištinom“.

„Zbog toga Srpska lista, kao bedem ostanka i opstanka srpskog naroda na ovim prostorima jedina ima podršku zvaničnog Beograda i svoje države i nikada neće služiti vlastima u Prištini i Aljbinu Kurtiju, već jedino svom narodu“, naglasio je.

Precizira da rezultati sa poslednjih izbora na Kosovu pokazuju da Rašić i Trajković ne predstavljaju srpski narod.

„Na njima je lista koju je kreirao Rašić osvojila 0,173 odsto glasova, za razliku od Srpske liste za koju je glasalo skoro 96 odsto srpskog naroda“, kaže Petković.

Petković: Kurti izabrao podobne Srbe da zaokruži nezavisnost Kosova i spreči formiranje ZSO

Petković se danas ujedno oglasio objavom na Tviteru navodeći da Kurti ne može da pobegne od formiranja ZSO, jer je reč o preuzetoj obavezi.

„To što je protivpravno izabrao podobne Srbe da zaokruži nezavisnost tzv. Kosova i spreči formiranje ZSO, pitanje je za EU. Kurti ne može da ukine Povelju UN, Rezoluciju 1244 i Briselski sporazum“, poručio je Petković.

Srpska lista: Imenovanje Rašića protivustavno, uložićemo žalbu

Oglasila se i Srpska lista saopštenjem koje ni ovog puta nije dostavljeno našoj redakciji.

Oni takođe smatraju da je imenovanje Rašića protivustavno, te najavljuju žalbu Ustavnom sudu, koji će, ocenjuju, bez ikakvog odugovlačenja morati da potvrdi da se radi o kršenju ustava i kršenju prava srpskog naroda, prenosi Radio Kontakt Plus.

Takođe tvrde da je odluka o imenovanju protivustavna, zbog toga što je doneta bez saglasnosti srpskih poslanika i ujedno se, kao i Petković, pozivaju na član 96, stav 5 kosovskog ustava koji nalaže je za imenovanje ministra iz reda srpske zajednice, a koji nije poslanik, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika.

„To Aljbin Кurti nije učinio, niti Rašić ima podršku naših poslanika”, obrazložila je Srpska lista.

Naglašavaju i da je najvnovija odluka Aljbina Kurtija “plod da uz sebe ima lojalne Srbe kojima će lični interes biti ispred nacionalnog, a koji nemaju nikakvu podršku srpskog naroda na Кosovu i Metohiji”.

“Ovim se pokazalo koliko je bilo strateški važno da se verifikuju mandati poslanika Srpske liste u Skupštini u Prištini, i ne dozvoli da umesto Srpske liste neki Кurtijevi Srbi dođu u poziciju da odlučuju o interesima srpskog naroda”, zaključuje se u saopštenju.

Trajković: Odluka o imenovanju legitimna

Ovog jutra je ujedno nekadašnja poslanica u kosovskoj skupštini i predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova, Rada Trajković, imenovana za savetnicu ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi – Nenada Rašića.

Reagujući na najavu Srpske liste da će uputiti žalbu Ustavnom sudu zbog, kako su naveli, protivzakonitog imenovanja Rašića, Trajković je kazala da je to imenovanje legalno i legitimno.

„Naš politički entitet je ušao u parlament, bez obzira na to što je preko nas ušao i napustio, odnosno priklonio se Srpskoj listi. Znači naš politički entitet je deo parlamenta“, rekla je Trajković za RTV Kim.

Podsetimo, Trajković je na poslednjim parlamentarnim izborima na Kosovu bila na listi Građanske inicijative Sloboda, pravda i opstanak, međutim tada ova Građanska inicijativa nije osvojila dovoljan broj glasova za ulazak u kosovski parlament.

Ipak, nakon što su poslanici Srpske liste početkom novembra podneli ostavke u Skupštinu Kosova je uz novih devet poslanika ove stranke, ušao i Cvetko Veljković, koji je bio kandidat GI Sloboda, pravda, opstanak. Međutim, dva dana nakon što je položio zakletvu Veljković je napustio ovu Građansku inicijativu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.