Predsednik udruženja Crnogoraca sa Kosova: Očekujemo dobru saradnju sa Rašićem

FOTO: Udruženje Crnogoraca na Kosovu

Predsednik Udruženja Crnogoraca Lazar Radulović, izrazio je podršku novom ministru za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Nenadu Rašiću, poručivši da Crnogorci sa Kosova očekuju dobru saradnju sa njim.

„Verujemo da će konačno nakon 10 godina ministarstvo za zajednice i povratak biti dostupno za saradnju i Crnogorskoj zajednici na Kosovu“, naveo je Radulović, dodavši da oni do sada nisu imali pristup ovom ministarstvu jer je ono bilo „hermetički zatvoreno za crnogorsku zajednicu“.

Imenovanje Nenada Rašića od strane kosovskog premijera, skoro mesec dana nakon što je ostavku na ovu funkciju podneo Goran Rakić, u sklopu masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija, naišlo je juče i na osudu direktora Kancelarije za KiM i Srpske liste koji su poručili da se time krši kosovski ustav, najavili žalbu, te ujedno novog ministra i njegovu savetnicu Radu Trajković označili kao „Kurtijeve Srbe“.

I srpski predsednik Aleksandar Vučić osudio je imenovanje Rašića i Trajković poručivši da su oni „najgori srpski ološ“, te da zapravo žele „progon, proterivanje i nestanak Srba na KiM“.

Tvrdi da je ovom odlukom Kurti, kojeg naziva „terorističkim ološom“, prekršio ne samo norme briselskog sporazuma, već i međunarodno-javnog prava.

U sličnom tonu reagovao je i Novi DSS KiM koji je osudio ovu odluku, poručivši da su vest o imenovanju primili „sa ogorčenjem“.

Iz Evropske unije su, sa druge strane, poručili da je od vitalnog značaja da Priština poštuje sve neophodne korake prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu, kao i da sva ministarska imenovanja budu u skladu sa kosovskim ustavom.

Ujedno su pozvali obe strane da hitno rade na povratku kosovskih Srba u sve kosovske institucije, i da se sve zainteresovane strane uzdrže od bilo kakve akcije koja bi dovela do povećanja tenzija.

„Bedni antisrpski odnos su pokazali kroz ovu sramnu izjavu“, prokomentarisao je srpski predsednik reakciju EU, i poručio da mu je „dosta priča o dve strane“.

Pročitajte još:

Novi DSS: Rašić i Trajković daju legitimitet torturi Kurtijevih specijalaca

Vučić o Kurtiju, novom ministru i savetnici: „Teroristički ološ“ izabrao „najgori srpski ološ“

Trajković: Radoičić neće više imati uticaja, a Vučiću oduzet deo, imenovanje Rašića legalno

Petković i S.Lista o imenovanju Rašića: Dokaz da postoje „Kurtijevi Srbi“, prekršen ustav, sledi žalba

Rada Trajković savetnica ministra Rašića

Nenad Rašić imenovan za ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.