Vučić o Kurtiju, novom ministru i savetnici: „Teroristički ološ“ izabrao „najgori srpski ološ“

Vest je ažurirana 

„Ti teroristički ološu vodi računa da ne povrediš nijednog Srbina zajedno sa ovima koje si izabrao, jer će Srbi sa državom Srbijom znati da vam odgovore. A vi iz Evrope – sram vas bilo“. Predsednik Srbije oglasio se večeras nakon imenovanja Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi i Rade Trajković za njegovu savetnicu, ali i reakcije Evropske unije u vezi sa ovim odlukama.

Imenovanje Rašića od strane kosovskog premijera, skoro mesec dana nakon što je ostavku na ovu funkciju podneo Goran Rakić, u sklopu masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija, naišlo je danas na osudu direktora Kancelarije za KiM i Srpske liste koji su poručili da se time krši kosovski ustav, najavili žalbu, te ujedno novog ministra i Radu Trajković označili kao „Kurtijeve Srbe“.

U međuvremenu je agencija Tanjug prenela izjavu portparola EU, Peter Stana, koji je povodom imenovanja Rašića rekao da je od vitalnog značaja da Priština poštuje sve neophodne korake prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu, kao i da sva ministarska imenovanja budu u skladu sa kosovskim ustavom.

On je pozvao obe strane da hitno rade na povratku kosovskih Srba u sve kosovske institucije, u skladu sa sporazumima o dijalogu, a sve zainteresovane strane da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi dovela do povećanja tenzija u „ionako krhkoj bezbednosnoj situaciji“, preneo je Tanjug.

Predsednik Srbije večeras je u telefonskom uključenju za Pink upitan od strane novinarke da prokomentariše „sramnu“ reakciju Evropske unije.

Složio se sa ocenom novinarke da je reakcija „sramna“, te poručio da je to „najblaža reč koja bi mogla da se upotrebi“.

„Bedni antisrpski odnos su pokazali kroz ovu izjavu“, poručio je Vučić.

Sa druge strane, kaže da izbor Rašića i Rade Trajković pokazuje da „oni“ zapravo žele „progon, proterivanje i nestanak Srba na KiM“, ocenio je Vučić.

„Ovo što je uradio teroristički ološ Aljbin Kurti trebalo je da dobije zasluženu osudu Evropske unije, a naravno nije je dobio. Dobio je nešto što mogu da razumem možda ja, a možda niko i tako se ponašaju svako put“, ocenjuje Vučić.

Tvrdi da je ovom odlukom Kurti prekršio ne samo norme briselskog sporazuma, već i međunarodno-javnog prava.

„Sve demokratske principe i norme po kojima se bira ili se ponudi nekome ko je dobio veliki broj glasova, a ne nekome koji je dobio 1 odsto glasova. I baš ih briga, zato što je to u skladu sa interesima jedne evropske sile i u skladu sa interesima koje treba neko da sprovede protiv Srba“, ocenio je srpski predsednik.

Vučić ujedno kaže da je Kurti „izabrao najgori srpski ološ“.

„Najgori – sa dna kace, Rašića, Radu Trajković, ne postoji gori, koji ničije poverenje na KiM-u nemaju, ali imaju poverenje terorističkog ološa Aljbina Kurtija i imaju poverenje zapadnih agentura koje su ih na to mesto postavili, misleći da će time da unište Srbiju i nas da uplaše i kažu ‘vi ste sami na svetu, ne možete ništa'“, kaže predsednik Srbije.

Za mene je Kosovo najveća srpska svetinja

On na sve to poručuje – „nema problema“.

„Možete da uništite predsednika Srbije, da organizujete ponovo proteste po Srbiji. Možete da me ubijete, šta god hoćete, za mene je Kosovo i Metohija najveća srpska svetinja. Za mene je Srbija svetinja, bolje je da me nema, bolje je da me nema – ponavljam, nego da vam predam u ruke, i neću da vam je predam u ruke“, kazao je Vučić.

On je potvrdio medijske navode da srpska delegacija neće otići u Tiranu, odnosno da neće učestvovati na predstojećem Samitu Evropska unija-Zapadni Balkan, a upravo zbog današnjih dešavanja.

„Zato niko iz Srbije neće biti u Tirani 6. decembra po prvi put, a vi dolazite lepo, uzmite dnevnice, naputujte se avionima, pričajte gluposti, lupetajte kako vam se hoće – svi vi iz Evrope, svi vi sa zapadnog Balkana baljezgajte o tome kako je Srbija kriva za nešto, a ne možete da pronađete ništa za šta je Srbija kriva. Pa da vidimo šta ćete to da napravite i kako ćete da napravite“.

A kada se sledeći put „budu obraćali Srbiji“, Vučić ih poziva da vode računa o svemu što je usvojeno u Briselu, da li je provedeno u delo.

„Vodite računa o svojim izjavama, vodite računa o tome da poštujete Srbiju i građane Srbije, jer građani Srbije nisu 9 rupa na svirali bilo kome i ne dam vam da ih ponižavate. Nikada vam to više neću dozvoliti, a radili ste to bezbroj puta“, kaže Vučić.

Kaže da nema više popuštanja, te da je Srbija svoja na svome i da će čuvati Sebe.

Vučić je ujedno najavio da za subotu sprema „detaljniji, temeljniji, odgovorniji i ozbiljniji odgovor“.

Srpska lista: Predsednik na najbolji naćin razotkrio „licemerje međunarodne zajednice prema Srbima na Kosovu“

U međuvremenu, Srpska lista pružila je punu podršku za, kako su poručili, svaku izgovorenu reč predsednika Aleksandra Vučića koji je, prema njima, „na najbolji način razotkrio licemerni odnos međunarodne zajednice prema našem narodu na Kosovu i Metohiji i prema državi Srbiji“.

„Oni isti kojima su puna usta vladavine prava i poštovanja zakona danas su pokazali najveći mogući stepen licemerja i nespremnosti da stvari nazovu pravim imenom, samo zato što diktator i ekstremista Aljbin Kurti krši prava srpskog naroda“, naveli su iz ove stranke u saopštenju.

Smatraju da ćutanjem evropski lideri nastavljaju praksu „odobravanja etničkog progona srpskog naroda“.

„Od danas su i direktni saučesnici u nastojanju Aljbina Kurtija da obespravi i protera Srbe sa svojih vekovnih ognjišta“.

Još jednom su poručili da, kako kažu, srpski narod pruža punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću u „borbi za istinu, pravdu i bolji život građana Srbije“.

„U toj borbi predsedniče imate punu podršku Srba sa Kosova i Metohije, jer odavde nema nazad!“, podcrtali su.

Pročitajte još:

Trajković: Radoičić neće više imati uticaja, a Vučiću oduzet deo, imenovanje Rašića legalno

Petković i S.Lista o imenovanju Rašića: Dokaz da postoje „Kurtijevi Srbi“, prekršen ustav, sledi žalba

Rada Trajković savetnica ministra Rašića

Nenad Rašić imenovan za ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.