Nenad Rašić imenovan za ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer Aljbin Kurti imenovao je danas predsednika Progresivno demokratske stranke, Nenada Rašića, na mesto ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, saopštio je kabinet predsednika kosovske vlade.

Kurti je u kratkom saopštenju čestitao Rašiću na novoj funkciji.

Rašić se danas nije javljao na pozive novinara našeg portala da prokomentariše imenovanje na mesto ministra. Sa druge strane, u izjavi za RTV Kim kazao je da je njegov zadatak da bude bolji od svog prethodnika, predsednika Srpske liste, Gorana Rakića što, kako kaže, neće biti težak posao. Rekao je i da očekuje da će na novom zadatku imati punu podršku kosovskog premijera.

Nenad Rašić aktivan je u kosovskoj politici još od prve decenije 21. veka. Vršio je takođe funkcije ministra i poslanika u kosovskom parlamentu. On je zapravo od kraja 2007. do kraja 2014, obavljao  funkciju ministra za rad i socijalno staranje u Vladi Kosova i to u dva uzastopna mandata, dok je u periodu između 2014. i 2017. bio i poslanik u Skupštini Kosova.

Progresivnu demokratsku stranku je oformio 2013. a nakon što je napustio SLS „zbog mimoilaženja mišljenja“. Od tada je ova partija učestvovala na kosovskim parlamentarnim izborima 2014. i 2017. godine. Učestvovao je i na vanrednim parlamentarnim izborima 2019. godine, a kao deo koalicije „Sloboda“.

Godinu dana kasnije, aprila meseca, Rašić je imenovan na mesto političkog savetnika kosovskog premijera i šefa Kancelarije za pitanja zajednica. Međutim, 23. aprila 2020. ovaj zvaničnik je podneo ostavku a nakon što je Specijalno tužilaštvo desetak dana ranije podiglo optužnicu protiv 19 osoba, među kojima je i Rašić, a zbog „zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja“.

RTV Kim javio je početkom novembra ove godine da je Rašić oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja u slučaju koji se vodio protiv četiri bivša ministra Vlade Kosova, među kojima su bili još i Besim Bećaj, Mimoza Kusari Ljilja i Dardan Gaši.

Rašić je učestvovao i na vanrednim parlamentarnim izborima 2021. godine u sklopu GI Sloboda, pravda i opstanak kao kandidat za kosovskog premijera.

Na listi za poslanike ispred ove građanske inicijative bili su Cvetko Veljković i Rada Trajković. Međutim tada ova Građanska inicijativa nije osvojila dovoljan broj glasova za ulazak u kosovski parlament.

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa, uključujući doskorašnjeg ministra za zajednice i povratak Gorana Rakića, početkom meseca napustili su institucije.

Izlazak Srba iz institucija na Severu izazvala je nova kriza oko tablica, odnosno odluka kosovske vlade da fazno sprovodi svoju odluku o (pre)registraciji vozila sa tablicama gradova na Kosovu na RKS.

Ova odluka vlade u Prištini, nakon nekoliko odlaganja i više od 15 sati razgovora na dva sastanka u Briselu, konačno je novim dogovorom suspendovana 23. novembra.

Ono na šta se Beograd istim dogovorom obavezao je – neizdavanje novih tablica za gradove na Kosovu, ali će se postojećim vozilima sa KM tablicama produžavati registracija.

Srpska lista postavila je dva uslova za povratak u institucije – da Priština povuče odluku o (pre)registraciji tablica na RKS i da se formira Zajednica srpskih opština.

Kako je to nedavno protumačio srpski predsednik, prvi uslov je ispunjen, a sada ostaje da se ispuni i drugi.

Iako drugi uslov još uvek nije ispunjen, novi poslanici Srpske liste ipak su nedavno preuzeli mandate, a nakon što su stari članovi parlamenta iz ove stranke prethodno takođe dali ostavke. Međutim, kako su tada naveli, reč je o „tehničkoj overi mandata“, a kako poslanička mesta rezervisana za srpsku zajednicu ne bi preuzeli „Kurtijevi Srbi“.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.