Počinje dvodnevni Samit demokratije: Učestvuju Vučić i Osmani

Bela kuća
Foto: N1

Virtuelni Samit demokratije u organizaciji SAD, koji je podigao prašinu u regionu pre mesec dana zbog toga što predstavnicima Beograda i Prištine prvo nije uručen zvanični poziv, a potom i jeste, održava se danas i sutra. Kosovska predsednica Vjosa Osmani već je potvrdila svoje učešće, ali i predsednik Srbije.

Samit, na kojem će učestvovati više od 100 zemalja širom sveta, među kojima nisu Rusija i Kina, otvoriće američki predsednik Džo Bajden.

Samitu će, pored svetskih lidera, prisustvovati i predstavnici civilnog društva i privatnog sektora, a planirano je da se razgovara o jačanju demokratske stabilnosti, prevenciji i borbi protiv korupcije, zaštiti ljudskih prava, jačanju demokratije i odbrani od autokratije, zaštiti demokratskih institucija, suprotstavljanju digitalnom autoritarizmu i afirmaciji demokratskih vrednosti.

Kosovska predsednica, kako je potvrđeno iz Prištine, govoriće u 16.00.

„Predsednica Osmani će u svom govoru na ovom samitu predstaviti glavne tačke opredeljenja Kosova u oblasti vladavine prava, međunarodne saradnje u borbi protiv autokratija, jačanja uloge žena u društvu i uspostavljanja mehanizama za obezbeđivanje sprovođenja preuzetih obaveza“, naveli su iz kosovskog predsedništva.

Poziv kosovskoj predsednici da učestvuje na samitu stigao je 9. novembra. Kako je potvrđeno jutros iz kosovskog predsedništva, uz Osmani će samitu prisustvovati i predstavnici drugih javnih institucija i civilnog društva.

Danas je ujedno  potvrđeno iz predsedništva Srbije da će i predsednik Aleksandar Vučić, uzeti učešće putem video linka u 14.00.

Podsetimo, Samit demokratije je početkom novembra bio jedna od glavnih vesti u regionu, a nakon što je američki medij „Politiko” objavio spisak od 100 zemalja koje je Bajden pozvao na samit, a na kojem se nisu našli Srbija, BiH i Kosovo.

Ova vest je naišla na brojne kritike opozicije i civilnog društva na Kosovu, dok je ambasada SAD saopštila da ne mogu svi partneri da budu smešteni na Samitu. Sa druge strane, u Beogradu su bile umerenije reakcije, dok se predsednik Srbije oglasio porukom da onaj ko organizuje događaj ima pravo da sam bira koga će da zove.

Međutim, početkom novembra je srpska premijerka, Ana Brnabić, saopštila da je Srbija u međuvremenu ipak dobila poziv, što je potom i potvrdio i predsednik Srbije.

On je sredinom novembra kazao da mu je uručen zvanični poziv za Samit demokratije, te da je dobro što je Srbija pozvana.

„Bolje da smo pozvani nego da nismo, a niti bi bila tragedija da nismo, niti bi trebalo da skačemo od sreće što jesmo“, ocenio je tada Vučić.

Nešto kasnije je i kosovska predsednica saopštila da će predstavljati Kosovo na istom samitu, te da joj je stiglo pismo američkog predsednika.

Pročitajte još:

Samit demokratije: Zvanični poziv američkog predsednika uručen i Beogradu i Prištini

Koha: Potvrđeno, i Kosovo na samitu demokratije

Srbija ipak na Samitu za demokratiju u Vašingtonu

Zeri: Vjosa Osmani ide u SAD, ali ne na Samit demokratije

Ćute kosovska vlada i Osmani zbog izostanka Bajdenovog poziva za samit o demokratiji

Haradinaj: Kurti hitno da popravi odnose sa SAD

Pacoli: Kurti dobio šta je tražio – crvenu liniju iz Bele Kuće

Ni Kosovo, uz Srbiju i BiH, nije pozvano na Bajdenov samit demokratije

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.