Srbija ipak na Samitu za demokratiju u Vašingtonu, u Prištini javljaju da će i Kosovo

FOTO: RTS sreenshot

Vest je ažurirana

Predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić večeras je iz Pariza potvrdila da će Srbija ipak učestvovati na Samitu za demokratiju koji u decembru u Vašingtonu organizuje američki predsednik Džozef Bajden.

21:15 – I Kosovo je dobilo pozivnicu, večeras su potvrdili i mediji u Prištini. Koha se poziva na svoje izvore da će kosovska predsednica Vjosa Osmani, koja inače već nekoliko dana boravi u SAD, „nakon niza sastanaka koje je imala, dobiti poziv“ za ovaj samit. Opširnije u posebnoj vesti.

„To je svakako dobra vest. Ali znate kako, moram da naglasim: kao što nije bilo tragično ni onda kada su svi pričali da mi u stvari nismo pozvani na taj samit, tako isto mislim da nema razloga preterano za euforiju sada kada je potvrđeno da smo pozvani na taj samit“, kazala je Brnabić u večerašnjem uključenju za dnevnik RTS.

„Dobili smo pozivnicu, još jedan primer koji govori i o svom licemerju i besmislenosti kritika i u zemlji i onih i iz regiona“, ističe Brnabić.

I beogradski mediji su u međuvremenu javili da je i iz Ambasade SAD u Beogradu potvrđeno da je Srbija pozvana da se pridruži Samitu za demokratiju predsednika Džozefa Bajdena.

„Sjedinjene Američke Države cene partnerstvo sa Srbijom i radujemo se učešću Srbije na Samitu, koji će dati priliku Srbiji da reafirmiše svoju posvećenost reformama za pristupanje EU, a SAD i njenim partnerima da izraze svoje posvećenost jačanju demokratije, kako unutrašnje tako i one na međunarodnom planu“, navodi se u izjavi Ambasade SAD.

Samit za demokratiju će se 9. i 10. decembra organizovati virtuelnim putem usled antikovid mera. Predsednik SAD Džozef Bajden okupiće lidere vlada i predstavnike civilnog i privatnog sektora iz više od 100 zemalja.

Samit se organizuje zarad stvaranja „zajedničke agende u cilju zaustavljanja demokratskog nazadovanja i erozije ljudskih prava i sloboda širom sveta“.

Inače Brnabić je sumirala i večeras svoja, kako je naglasila dva nastupa u Parizu.  Ona je prisustvovala obeležavanju 75. godišnjice Uneska, a u francuskoj prestonici se drugi dan zaredom održava i Mirovni pariški forum.

Opširnije o tome u: Brnabić – Primeri ugrožene srpske baštine na KiM dokaz koliko je Unesko važan

U Parizu je i kosovski premijer Aljbin Kurti, koji ipak, za razliku od srpske premijerke, nije govorio na konferenciji skupštine Uneska u koje Kosovo nastoji da uđe.

Prethodnih dana jedna od centralnih vesti u regionu bio je izostanak Bajdenovog poziva za Srbiju, Kosovo i BiH. Te vesti su potvrdile i američke ambasade u Begradu i Prištini, kako je nekoliko medija javilo. Izostanak poziva zvaničnoj Prištini da se nađe među 100 predstavnica demokratskog sveta na listi američkog predsednika već danima je glavna vest među kosovskim političarima, analitičarima i u medijima, za razliku od srpske javnosti, gde ta vest nije zavredila takvu pažnju.

Zeri: Vjosa Osmani ide u SAD, ali ne na Samit demokratije

Ćute kosovska vlada i Osmani zbog izostanka Bajdenovog poziva za samit o demokratiji

Haradinaj: Kurti hitno da popravi odnose sa SAD

Pacoli: Kurti dobio šta je tražio – crvenu liniju iz Bele Kuće

Ni Kosovo, uz Srbiju i BiH, nije pozvano na Bajdenov samit demokratije

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.