Pacoli: Kurti dobio šta je tražio – crvenu liniju iz Bele Kuće

Pacoli priština
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Alijanse Novog Kosova i poslanik Bedžet Pacoli (Behgjet Pacolli) video je kao alarm nemogućnost iz Sjedinjenih Američkih Država da Kosovo učestvuje na Samitu za demokratiju.

Sjedinjene Američke Države saopštile su da Kosovo nije među 100 zemalja koje su pozvane da učestvuju na ovom samitu. Obrazloženje je bilo da „ne mogu svi partneri da se uklope u ovu inicijativu“.

Prema rečima bivšeg ministra spoljnih poslova Kosova, isključenje Kosova sa ovog samita je „zabrinjavajuće koliko i potreba da se razmišlja o tome kuda ide Kosovo“.

„Ovo je prvi put da je Kosovo isključeno sa samita slobodnih društava, samita na kojem bi Kosovo trebalo da bude prvo u regionu. Kosovo više nego ikada treba da prekine krug izolacije. Naša zemlja treba da bude u multilateralnim forumima kao što je ovaj forum, ali treba da postoji i bilateralan angažman. Nikada u istoriji Kosova se nije desilo da vlada više od 7 meseci nije posetila Vašington i da se nijedan kosovski lider nije sastao sa američkim kolegama. To se nije dogodilo ni tokom Generalne skupštine UN. Ne čini Kosovu čast da ostane zajedno u grupi sa Vučićem, Dodikom i Putinom! Naprotiv, to je zvono za uzbunu!” napisao je na Fejsbuku.

„Premijer Kurti je dobio šta je želeo. Iz Bele kuće, a ne crvene, ili zelene, stavljeno je u grupu država koje imaju crvenu liniju od Bele kuće. Velika šteta za Kosovo!“ – zaključio je.

Ni Kosovo, uz Srbiju i BiH, nije pozvano na Bajdenov samit demokratije

Haradinaj: Kurti hitno da popravi odnose sa SAD

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.