Ni Kosovo, uz Srbiju i BiH, nije pozvano na Bajdenov samit demokratije

Kurti i Hoti
Foto: Driton Pačarada KOHA
Kosovo van radara SAD

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovo je, zajedno sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, izostavljeno sa Samita demokratije, koji će se prvi put održati u Sjedinjenim Državama. Broj jedan iz Bele kuće nije uputio poziv za uključivanje zvanične Prištine u ovu inicijativu, a Ambasada SAD je dala razlog za to. Vlada Kosova nije naznačila šta je poruka ovog neuključivanja.

Više od 100 zemalja pozvano je da prisustvuje Samitu demokratije, koji će se prvi put održati u Sjedinjenim Državama. Ali Kosovo neće biti među njima.

Za razliku od drugih zemalja u regionu, Kosovo, Srbija i Bosna i Hercegovina nisu pozvani na ovaj međunarodni događaj.

Ambasada SAD u Prištini navela je razlog izostanka poziva.

„Predsednikov samit demokratije je jedna od mnogih američkih inicijativa usmerenih na unapređenje demokratije, borbu protiv korupcije i promovisanje poštovanja ljudskih prava širom sveta. Ne mogu svi partneri da se uklope u ovu inicijativu“, kaže se u saopštenju Ambasade.

Američki predsednik Džo Bajden biće domaćin ovog virtuelnog samita, zakazanog za 9. i 10. decembar.

Vlada Kosova nije pokazala kakvu poruku za nju predstavlja ovaj nedostatak poziva iz Bele kuće od strane broja jedan. KOHA se obratila vladi pitanjem o tome, ali iz kabineta premijera nisu odgovorili.

A u Ambasadi SAD su izrazili stav da će SAD raditi sa Kosovom na drugim forumima, u izgradnji demokratije.

„Kao nepokolebljivi partner Kosova, Sjedinjene Države ostaju posvećene radu sa Kosovom na drugim forumima na unapređenju i jačanju demokratije, sprečavanju isklizavanja u demokratiji, promovisanju poštovanja ljudskih prava i borbi protiv korupcije kako bi zajedno dokazali da su demokratije posvećene potrebama svojih građana“, saopštila je Ambasada.

Na Samitu demokratije, učesnici će biti lideri vlada, civilnog društva i privatnog sektora, a diskusija ima za cilj da se fokusira na izazovima i mogućnostima sa kojima se demokratija suočava i da obezbedi platformu na kojoj se lideri, pojedinačno ili kolektivno, angažuju, kako bi zaštitili demokratiju i ljudska prava.

KoSSev: Da Srbija, BiH, i Kosovo nisu pozvani na ovogodišnji Samit za demokratiju, koji će organizovati američki predsednik Džozef Bajden, javio je ranije danas Politiko, a prenela Beta.

Poziv za učešće dobili su predstavnici 100 zemalja, među kojima su Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija.

Bajden će 9. i 10. decembra biti domaćin virtuelnog samita, na kojem će se okupiti predstavnici vlada, civilnog društva i privatnog sektora.

U fokusu diskusije biće izazovi i mogućnosti sa kojima se demokratija suočava, a dnevni red samita je i dalje poverljiv, jer Bajdenov tim radi na njegovom oblikovanju.

Američki zvaničnici su izneli listu mogućih obaveza koje bi druge zemlje mogle da preuzmu, kao što je prikupljanje sredstava za programe medijskog obrazovanja ili nametanje kontrole izvoza nekih tehnologija dvostruke namene, navodi Politiko.

Kurtijev savetnik okrivio Hotijevu vladu za neuspeh kod SAD

izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Na isključenje Kosova od strane Sjedinjenih Američkih Država za Samit demokratije, prva reakcija stigla je iz Kurtijeve vlade. Jeton Zulfaj, savetnik premijera, za ovo zanemarivanje okrivio je način na koji je bivša Vlada došla na vlast.

Vlada ipak u petak uopšte nije reagovala na njeno neučešće na Samitu. U međuvremenu, američka ambasada je saopštila da se „ne može svim partnerima u ovoj inicijativi udovoljiti”. Sada je Zulfaj u reagovanju na društvenim mrežama rekao da je ovaj propust nastao kao posledica lošeg rezultata kosovske demokratije u izveštaju Fridom hausa.

„Možda ćemo za nekoliko meseci videti međunarodne izveštaje za 2020. Uopšte nije iznenađujuće zašto Kosovo nije pozvano na Samit za demokratiju koji su sazvale Sjedinjene Američke Države. Kosovo je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja je rangirana najniže u Nacijama u tranzitu Freedom House-a, sa 3,14 od 7 poena ili 36% od 100. Freedom House ocenjuje da je ove godine prema rezultatu demokratije, Kosovo palo zbog neustavnog postavljanja vlade Hotija u junu 2020. Dakle, kao i u Izveštaju o napretku, Freedom House i drugi izveštaji koji su objavljeni, uglavnom su zasnovani na prošloj godini“, napisao je na Fejsbuku.

Na kraju, Zulfaj je rekao da „Kosovo i njegovi građani nemaju razloga da budu tužni, niti razočarani jer će se rezultati velikih demokratskih promena koje su doneli ove godine odraziti u međunarodnim izveštajima u narednoj godini, kao što ćemo videti opšti napredak.

Fotografija koju je objavio Zulfaj pokazuje da je pad bodova za demokratiju na Kosovu posledica neustavnog formiranja vlade Hotija u junu 2020. A ova Vlada je Ustavom srušena zbog glasanja poslanika koji je bio osuđen i nije imao pravo da bude u Skupštini.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.