Koha: Potvrđeno, i Kosovo na samitu demokratije

FOTO: Džo Bajden (Bela kuća)

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Izvori iz američke administracije u Vašingtonu potvrđuju da će Kosovo biti pozvano na Samit demokratije. Prema izvorima Kohe, američka administracija je o pozivu obavestila predsednicu Vjosu Osmani nakon sastanaka koje je ona imala sa predstavnicima američkih institucija na kojima se razgovaralo o ovom pitanju.

Odluka o pozivu Kosova dolazi nekoliko dana nakon saopštenja da Kosovo nije među državama učesnicama i nakon brojnih reakcija na ovo pitanje.

Srpski mediji su ranije tokom dana javili da su Kosovo i Srbija već dobili poziv za decembarski samit.

Američki medij „Politiko” objavio je pre nekoliko nedelja spisak od 100 zemalja koje je Bajden pozvao na decembarski samit. Kosovo, Srbija i Bosna sa Balkana nisu uključene, što je izazvalo reakcije opozicije i civilnog društva. Ambasada SAD na Kosovu je, nakon izveštaja o odsustvu Kosova, saopštila da ne mogu svi partneri da budu smešteni na Samitu.

KoSSev: Nešto ranije srpska premijerka Ana Brnabić potvrdila je da je Srbija dobila poziv, a mediji u Beogradu se se pozvali i na potvrdu iz ambasade SAD u Beogradju. Opširnije u posebnoj vesti: Srbija ipak na Samitu za demokratiju u Vašingtonu

Inače Vjosa Osmani je već nekoliko dana u SAD, a sinoć je na dodeli nagrade Dua Lipi Atlantsog saveta održala i govor uz pop zvezdz albanskog porekla. O tome čitajte u:

Kurti: Dua Lipa najbolji ambasador Kosova; Osmani: Kosovo svetionik nade i demokratije

Koha: Dua Lipa – glas Kosova – „Dajte nam šansu i zablistaćemo“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.