Samit demokratije: Zvanični poziv američkog predsednika uručen i Beogradu i Prištini

Bela kuća
Foto: N1

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, dobio je danas zvanični poziv Bele kuće da učestvuje na Samitu demokratije u organizaciji američkog predsednika, javio je Blic. Isti poziv, međutim, stigao je i kosovskoj predsednici, Vjosi Osmani, saopšteno je sinoć iz kosovskog predsedništva.

Samit demokratije koji se održava virtuelno 9. i 10 decembra, početkom prošle nedelje bio je jedna od glavnih vesti u regionu, a nakon što je američki medij „Politiko” objavio spisak od 100 zemalja koje je Bajden pozvao na samit, a na kojem se nisu našli Srbija, BiH i Kosovo.

Ova vest je naišla na brojne kritike opozicije i civilnog društva na Kosovu, dok je ambasada SAD saopštila da ne mogu svi partneri da budu smešteni na Samitu. Sa druge strane, u Beogradu su bile umerenije reakcije, dok se predsednik Srbije oglasio porukom da onaj ko organizuje događaj ima pravo da sam bira koga će da zove.

Međutim, prošlog petka, srpska premijerka, Ana Brnabić, saopštila je da je Srbija dobila poziv, a mediji u Beogradu se pozvali i na potvrdu iz ambasade SAD u Beogradu.

Mediji u Prištini su tog istog dana, samo nešto kasnije, takođe javili da će Kosovo ipak prisustvovati ovom samitu, pozivajući se na izvore iz američke administracije.

Međutim, zvanična potvrda o pozivu izostala je sve do sinoć, kada se kosovsko predsedništvo oglasilo sa navodima da je Osmani stiglo pismo američkog predsednika.

Ona je istakla da je poziv stigao nakon sastanaka koje je održala prošle nedelje u Vašingtonu.

„Nakon produktivnih sastanaka prošle nedelje u Vašingtonu, na kojima sam obaveštena da će Kosovo biti učesnik ovog Samita, počastvovana sam time što sam primila poziv od predsednika Bajdena. Republika Kosovo je svetao primer konstantnih napora za slobodu i demokratiju. Kao takvo, ono je model za naš region, a i šire“, istakla je Osmani.

Dodala je da će Kosovo na Samitu podeliti svoje posebno iskustvo u građenju demokratskih institucija i praksi, te izvanrednog partnerstva sa međunarodnim prijateljima, gde su rukovodeću ulogu imale Sjedinjene Američke Države.

„Veoma sam srećna što ću u ime Republike Kosovo predstaviti dostignuća i izazove koje imamo, a u narednih 12 meseci ćemo se zajedno angažovati da sprovedemo ambiciozan plan daljeg jačanja naše nove demokratije kako bi naši građani osetili koristi od demokratskog upravljanja koje je zasnovano na vladavini prava, ljudskim pravima i društvenoj inkluzivnosti“, rekla je Osmani.

Osmani se danas sastala s otpravnikom poslova američke ambasade u Prištini, Nikolasom Đakobijem, sa kojim je upravo razgovarala o Samitu demokratije, tj. pripremnim koracima.

Iz kosovskog predsedništva je potvrđeno da će Osmani biti ta koja će da predvodi prištinsku delegaciju.

„S tim u vezi, predsednica Osmani će, u saradnji sa Ambasadom SAD, izraditi plan prezentacije za Samit demokratija koji će obuhvatiti tri oblasti: jačanje demokratije i borbu protiv autoritarizma, borbu protiv korupcije i unapređenje i negovanje ljudskih prava“, dodaju iz predsedništva.

Dvoje zvaničnika se slažu da je Kosovo „dobar primer demokratije u razvoju“, kao i da je saradnja sa SAD strateška orijentacija Kosova.

Izaslanik bivšeg američkog predsednika, Ričard Grenel, nasuprot navodima Osmani o saradnji sa SAD-om, optužio je danas kosovsku predsednicu za odbacivanje Vašingtonskog sporazuma, a Aljbina Kurtija za „odbacivanje SAD“. Više o tome u posebnoj vesti.

Osmani je ujedno zahvalila SAD-u na kontinuiranoj podršci i istakla da Kosovo ostaje posvećeno partnerstvu kako bi postiglo svoje ciljeve.

I dok Osmani najavljuje da se priprema za Samit u SAD-u, iz Beograda stiže vest da je predsedniku Srbije danas stiglo pismo od njegovog američkog kolege, Džozefa Bajdena, kojim ga je zvanično pozvao da učestvuje na Samitu.

O ovom pozivu je danas izvestio Blic koji je ujedno objavio i fotografiju pisma.

„U ime američkog naroda šaljem najlepše želje Vama i narodu Republike Srbije. Prepoznajemo i cenimo vaše partnerstvo u radu na izgradnji demokratskog društva u kome se poštuju ljudska prava koja omogućuju prosperitet svim građanima. U vreme velikih izazova, ali i ogromnih mogućnosti, sada je važnije nego ikada ranije da demokratije pokažu da mogu da se pobrinu za potrebe svojih građana i suoče se sa globalnim izazovima“, navodi se, između ostalog, u pismu Bele kuće koje potpisuje američki predsednik Džo Bajden.

Pročitajte još:

Koha: Potvrđeno, i Kosovo na samitu demokratije

Srbija ipak na Samitu za demokratiju u Vašingtonu

Zeri: Vjosa Osmani ide u SAD, ali ne na Samit demokratije

Ćute kosovska vlada i Osmani zbog izostanka Bajdenovog poziva za samit o demokratiji

Haradinaj: Kurti hitno da popravi odnose sa SAD

Pacoli: Kurti dobio šta je tražio – crvenu liniju iz Bele Kuće

Ni Kosovo, uz Srbiju i BiH, nije pozvano na Bajdenov samit demokratije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.