Osmani sa Pendarovskim: Najavljeno uvećanje prisustva trupa S.Makedonije pri misiji KFOR

Osmani Penderovski
FOTO: Predsedništvo Kosova

Još jedna zemlja zapadnog Balkana uvećaće prisustvo svojih vojnika pri misiji KFOR-a na Kosovu. U pitanju je Severna Makedonija. Najavu je uputio predsednik ove zemlje, Stevo Pendarovski.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, prisustvovala je juče samitu Brdo-Brioni zajedno sa ostalim liderima sa Zapadnog Balkana.

Osmani je, osim glavnog sastanka na kojem je usvojena deklaracija, prisustvovala i bilateralnim sastancima sa više predsednika u regionu.

Među njima je bio i predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski.

Na ovom sastanku je podcrtano da su bilateralni odnosi između Kosova i Severne Makedonije dobri, dok su ujedno data mišljenja da oni mogu biti još bolji – pogotovu u oblastima trgovine, ekonomske razmene, obrazovanja, kulture i turizma.

Kosovsko predsedništvo najavilo je da će uskoro, u okviru saradnje između Prištine i Skoplja, biti održana zajednička sednica vlada Kosova i Severne Makedonije.

Dvoje zvaničnika, ujedno su se usprotivili ideji promene granica u regionu, naglasivši da je stabilnost neophodna.

Pendarovski je takođe obavestio Osmani da podržava viznu liberalizaciju, evropski put i članstvo u NATO-u za Kosovo.

Kada je reč o NATO-u, severnomakedonski predsednik je ujedno najavio da će njegova zemlja uvećati prisustvo u misiji KFOR-a na Kosovu.

U saopštenju nije rečeno kada će do toga doći i koliko će vojnika iz Severne Makedonije stići na Kosovo.

Podsetimo S. Makedonija nije prva zemlja u regionu koja je najavila uvećanje prisustva u misiji KFOR-a na Kosovu.

Prethodnu je pre više nedelja iznela Hrvatska, a kako je kasnije pojašnjeno, na Kosovo će iz ove zemlje doći 150 vojnika.

Uvećanje vojnog prisustva Hrvatske na Kosovu izazvalo je nezadovoljstvo Srbije, ali i seriju negativnih reakcija i međusobnih optužbi na relaciji Beograd-Zagreb.

Jedna od najvećih zamerki predsednika Srbije na račun Hrvatske po ovom pitanju je ta što Hrvatska nije odbila da bude ta koja će uvećati broj vojnika. Vučić je ujedno kazao da je reč o pokušaju da se unizi Srbija.

„Zašto je to nekome bilo potrebno da se hvali na taj način, da u tome učestvuje, bilo im je lakše da kažu, ukoliko su dobili poziv KFOR-a, nemojte nas, bolje je za region da mi u tome ne učestvujemo“, kazao je nedavno Vučić.

Iz Hrvatske je potom stigao odgovor – da nije reč o provokaciji.

“Pred nama je novo vreme. Za koji dan će 150 naših vojnikinja i vojnika otići na Kosovo. Našim susedima to smeta, iako nije zamišljeno da im smeta, nije zamišljeno kao provokacija, to je naše pravo, u tome učestvujemo i tako ćemo se ponašati”, poručio je prošle nedelje predsednik Hrvatske, Zoran Milanović.

Osim sa Pendarovskim, Osmani se juče sastala i sa predsednikom Crne Gore, Milom Đukanovićem, kao i sa predsednikom Hrvatske.

U istom danu, održan je samit Brdo-Brioni koji je rezultirao usvajanjem deklaracije. U deklaraciji je naznačeno da ujedinjenje Evrope nije potpuno bez Zapadnog Balkana, da članstvom u EU granice postaju manje značajne, da bi EU trebalo aktivnije da se poveže sa svim zemljama Zapadnog Balkana, dok se partneri zalažu za efikasnije usvajanje i sprovođenje neophodnih reformi.

A pre nego što je ista usvojena, došlo je do suprotstavljenih stavova oko više tačaka, među kojima je i ona o protivljenju promena granica u regionu koja je na insistiranje predsednika Srbije, izbačena iz finalne verzije deklaracije.

Vučić je nakon samita izjavio da je insistirao da se u tačku o nepromenljivosti granica unese umetnuta rečenica vezano za UN i granice koje priznaju UN ili bilo koji organ i telo UN-a, ali i dodao da to nije naišlo na razumevanje mnogih od prisutnih članica, a pogotovu Prištine.

Osmani se juče takođe oglasila navodeći da je „Kosovo kao nezavisna suverena zemlja trajan projekat pod postojećim granicama i takvo Kosovo će ostati“.

Iako se složila sa zaključcima zajedničke deklaracije, priložila je i „dodatnu izjavu“ sa kojom se praktično ostaje na početnoj verziji nacrta dokumenta, o čemu je obavestila organizatore samita.

„A ti dodatni komentari koji će biti moja izjava u odnosu na zaključke je vrlo jasno odbijanje bilo kakve ideje o promeni granica i u isto vreme da učini jasnim da je Kosovo kao nezavisna suverena zemlja trajan projekat pod postojećim granicama i takvo Kosovo će ostati“, kazala je Osmani.

Više o svemu tome čitajte u:

Osmani: U 21. veku ne sme da bude mesta za istorijski revizionizam i one koji negiraju genocid

Vučić zadovoljan razgovorom sa Stoltenbergom, o kosovskim liderima posle Brdo-Brioni: Ti ljudi žive u ’99 i potpunoj euforiji sredine 2000-ih

Vučić nakon Brdo-Brioni: Mnogo korisnog u zaključcima, Srbija za postojeće UN granice

Hrvatski predsednik: Osmani imala ambicioznu agendu, ali bilateralna pitanja ne mogu biti rešena na ovim samitima

Šta se kaže u tekstu deklaracije Brdo-Brioni

Vučić: Glavu dajem al’ Srbiju ne dajem, otimanje Kosova i Metohije – kraj svega

Vučić i Pahor u jednom saglasni: Nema promene granica bez sukoba

Petković savetuje Osmani: Ako hoćete dijalog, ne šaljite poruke o tužbi za genocid protiv sagovornika

Pahor: Sa integracijom u EU nestaju ideje o promeni granica; Osmani: Genocid je počinjen, radi se na tužbi

Pahor sutra u poseti Prištini: Slovenija protiv promene granica i ne stoji iza non-pejpera

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.