Pahor: Sa integracijom u EU nestaju ideje o promeni granica; Osmani: Genocid je počinjen, radi se na tužbi

Pahor Osmani
FOTO: Gazeta Express

Proširenje EU je neophodno i time bi se izbegli razgovori o promeni granica na Zapadnom Balkanu, poručio je danas iz Prištine predsednik Slovenije, Borut Pahor. Podcrtao je još jednom da Slovenija nije autor „non pejpera“ o promeni granica. Njegova sagovornica, Vjosa Osmani, pozvala je Evropsku uniju da dodeli Kosovu viznu liberalizaciju, a osvrnula se i na najavljenu tužbu za genocid protiv Srbije. „Genocid je počinjen“, još jednom se začulo iz kosovskog predsedništva. Osmani je ujedno najavila da će sarađivati sa bilo kojom državom koja bude htela da pomogne u vezi sa pripremom tužbe.

Borut Pahor, boravi danas u poseti Prištini.

U poslepodnevnim satima sastao se u kosovskom predsedništvu sa predsednicom Vjosom Osmani, nakon čega su se dva zvaničnika obratila medijima.

Predsednik Slovenije dan pre posete Prištini poslao je jasnu poruku – da se Slovenija protivi promeni granica u regionu i da ne stoji iza non-pejpera koji je još aprila meseca objavljen, u kojem se upravo predlažu promene granica, tj. pripajanje Kosova Albaniji i Republike Srpske Srbiji.

Istu poruku poslao je i iz Prištine.

„Ne slažem se sa ‘non pejperom’, moj stav je potpuno suprotan – da ne govorimo o takvim alternativama o promeni granica. Želim da ubedim sagovornike da nastave sa procesom proširenja u EU“, kazao je Pahor, prenosi Gazeta Express.

Jedna od tema o kojoj su Pahor i Osmani razgovarali bio je i predstojeći samit Brdo – Brioni. Na ovom samitu zakazanom za ponedeljak, Pahor će, kako je potvrdio, zatražiti od zemalja članica EU da nastave sa procesom proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

Tvrdi da je upravo integracija u EU rešenje da se izbegnu razgovori o promeni granica.

„Proširenje EU je neophodno i EU treba da vidi taj prostor (Zapadni Balkan) kao celinu. Ovo bi ojačalo poverenje ljudi u evropsku perspektivu, podstaklo političku volju za reformama i izbeglo rizik u vezi sa razmišljanjima o promenama granica između država“, rekao je Pahor, prenosi Gazeta Express.

Predstojeći samit Brdo-Brioni vidi upravo kao „prvi test“ za Evropsku uniju. Na ovom samitu, kako je najavio, razgovaraće se i o „non-pejperu“.

Slovenija nikada nije podržala promenu granica na Balkanu – stala je u odbranu Pahora Vjosa Osmani.

„Dozvolite mi da ponovo potvrdim da nikada nisam primetila umešanost slovenačke države u bilo koju avanturu o promeni granica. Naprotiv, bilo je samita na kojima je Slovenija imala jasan stav – da promena granica šteti našem regionu i zahvaljujem predsedniku Pahoru na ponovo potvrđenom stavu danas“, kazala je Osmani.

Osmani je izjavila da je slovenačkog predsednika obavestila o tome da će Priština nastaviti da učestvuje u dijalogu sa Beogradom, ali i naglasila da se neće razgovarati o promeni granica.

„Naše granice su definisane 2008. godine. Kosovo će sedeti za stolom i baviti se temama koje su važne za našu zemlju“, rekla je.

Osmani je u svom obraćanju ujedno potvrdila da će prisustvovati samitu Brdo-Brioni.

Kazala je da je Kosovo posvećeno EU integracijama, ali i još jednom pozvala Evropsku uniju da „ispuni obećanje“ i dodeli Kosovu viznu liberalizaciju.

„Liberalizacija viza za Kosovo u ovoj fazi povećala bi kredibilitet Evropske unije“, naglasila je.

Genocid je počinjen, predstoje duge pripreme

Na istoj konferenciji za štampu kosovska predsednica govorila je i o najavljenoj tužbi za genocid protiv Srbije.

Postoji puna koordinacija između prištinskih institucija u vezi sa podnošenjem ovakve tužbe, izjavila je danas Osmani.

Tvrdi da na tužbi rade kosovsko predsedništvo, kancelarija premijera i predsednik parlamenta.

„Tužba za genocid je ono oko čega se u potpunosti slažemo… Naravno, naš odgovor i stručnjaka je da je genocid počinjen na Kosovu“, kazala je Osmani.

Tvrdi da podnošenje tužbe zahteva duge pripreme i konsultacije.

„Priprema mora biti vrlo ozbiljna, sa detaljnim istraživanjem i sarađivaćemo sa bilo kojom državom koja bude htela da nam pomogne da postignemo pravdu. Za svakog koga znam, masakri koje je počinila Srbija na Kosovu, namera srpskih vojnih i policijskih snaga tokom poslednjeg rata bilo je istrebljenje, dakle to je bio cilj“, kazala je Osmani.

Nakon posete Prištini, predsednik Slovenije, Borut Pahor, boraviće u Beogradu.

Njega sutra u 10 časova na Andrićevom vencu očekuje tête-à-tête razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Potom će im se pridružiti delegacije Srbije i Slovenije, potvrdilo je srpsko predsedništvo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.