Vučić i Pahor u jednom saglasni: Nema promene granica bez sukoba

„Naša pozicija je zasnovana na principima, dakle – poštovanje međunarodnog prava, protiv promene granica koje ustanovljuju samo Ujedinjene nacije, a sve drugo su lažni principi koji služe samo tome da bi se nama nametala nečija volja“, poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić nakon sastanka sa slovenačkim predsednikom, Borutom Pahorom, a uoči samita Brdo-Brioni. Vučić se složio sa Pahorom da do promena granica ne može doći bez sukoba, ali i kazao da je to trebalo da bude jasno onima koji su prethodno menjali granice Srbije.

Nakon jučerašnje posete Prištini, predsednik Slovenije, Borut Pahor, boravi danas u Beogradu.

On je još jutros imao tête-à-tête razgovor sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Razgovarali su o predstojećem samitu Brdo-Brioni, regionalnim pitanjima, evropskim integracijama, bilateralnim odnosima, ali i Kosovu – tj. famoznom „non pejperu“ u kojem se, između ostalog, predlaže pripajanje Republike Srpske Srbiji i Kosova Albaniji.

Sa integracijama u EU nestaju razgovori o promeni granica

Pahor je iz Beograda poslao jasnu poruku – „ne verujem u to da je moguća mirna promena granica. Možda bi tako počela, ali ubeđen sam da se tako ne bi završila, zbog kompleksnosti pitanja odnosa u tom delu jugoistočne Evrope“.

I danas je kazao da je recept da se izbegnu razgovori o promeni granica upravo proširenje Evropske unije.

„Ne samo za mir i bezbednost, već i za blagostanje, kako u tom delu Evrope, tako i u EU. To saznanje želimo da podupremo sa vođama 27 evropskih država koji će na Samitu (Brdo-Brioni) sedeti sa vođama sa Zapadnog Balkana“, podcrtao je Pahor.

Glavni razlog dolaska Pahora u region bile su upravo  pripreme za samti Brdo-Brioni.

Nakon jučerašnjeg boravka u Prištini, i danas je govorio o nephodnosti proširenja EU, ali i reformama na Zapadnom Balkanu, kao neophodnom uslovu za učlanjenje.

Naglasio je neophodnost hitnijeg učlanjenje celog regiona u EU a predstojeći samit Brdo-Brioni vidi kao prvi korak u tom pravcu. To će doprineti miru i stabilnosti, poručio je Pahor.

Vučić: Poštovanje granica zemalja ali na osnovu povelje Ujedinjenih nacija

Pitanje promene granica je najteže pitanje za predsednika Srbije pred predstavnicima zemalja EU, a posebno onih koje su priznale Kosovo.

„Mi imamo drugačiji pogled na nezavisnost Kosova i to nije od juče već traje 13 godina“, kazao je Vučić.

Srbija želi očuvanje mira u regionu, to je od presudnog značaja, poručio je Vučić i usaglasio se sa slovenačkim predsednikom – da ne može doći do promena granica bez sukoba.

Ali ujedno kaže da je to trebalo da bude jasno i onima koji su takve sukobe proizvodili i hteli da menjaju granice Srbije.

Vučić je ujedno još jednom podcrtao da Srbija želi da vodi dijalog sa Prištinom, jer, kako kaže, nijedan zamrznut konflikt nije dobar. Kaže da ne bi trebalo ostavljati probleme budućim generacijama, već da treba doći do kompromisnog rešenja.

„To je ono što je politika Srbije, a da li ćemo u tome uspeti, to ne mogu da garantujem jer je za tango uvek potrebno dvoje, videćemo šta o tome misli druga strana i da li će biti spremniji za dijalog nego što su to bili u prethodnom periodu“, kazao je Vučić.

Pozicija Srbije o Kosovu je zasnovana na poštovanju principa međunarodnog prava, kazao je predsednik. Kaže da to nije laka pozicija, ali i da zna da Slovenija ne deli mišljenje sa Srbijom po ovom pitanju.

„Ono na čemu Srbija insistira je da se poštuju granice zemalja utvrđene poveljom Ujedinjenim nacijama i odlukama UN kao najvišem univerzalnim telom koje svet poznaje“, podcrtao je Vučić.

Ukoliko to i drugi žele, Srbija se u potpunosti slaže sa tim.

Međutim, predsednik se plaši da je ovde reč o nečemu drugom – „licemerju dela zapadnih sila“.

„Brutalno licemerje onih koji nemaju nikakve principe, koji izmisle principe po potrebi“, kazao je predsednik.

On ovo govori bez straha, jer zna da niko ne može da mu na to odgovori.

„Svakome sam to u lice rekao – ‘A kad ste počeli da primenjujete prinicip o nepromenljivosti granica, da nije možda bilo devedesetih ili 91, ili ste to možda krenuli 1999. ili možda 2008 – pošto ste tada menjali granice jednoj međunarodno priznatoj državi, kakva je Srbija. Pre toga ste je bez odluke Ujedinjenih nacija bombardovali i napali, a onda ste 2008. godine promenili njene granice bez odluke Ujedinjenih nacija. A kad ste se setili da ne menjate granice, 2021. zato što Srbija nije više na kolenima i nije džak za šutiranje“, upitao je Vučić.
„Nemojte da nam govorite o principima i o moralu“

Vučić je još jednom podcrtao da je za princip nemenjanja granica, ali onih koje su ustanovile Ujedinjene nacije.

Sve drugo, kako kaže, su lažni principi, kako bi se nametala nečija volja.

Predsednik, međutim, nema problem sa tim.

„Kažite nam, vi Srbi ste poraženi, mi smo vas zgazili, vi morate da slušate, a onda ćemo mi da razmislimo. Nije to baš fer i pošten pristup, ali će bar da bude istinit pristup. Ali samo nemojte da nam govorite o principima i o moralu, jer tu ni morala ni principa nema“, kazao je predsednik.

U redu je, kažite ‘vi ste mali, zgaženi ste, ti si Vučiću arogantno đubre koje nećemo da slušamo više sa tim pričama’, sve to prihvatam, samo nemojte da nam pričate o principima, to je sve što Srbija moli

Kaže i da je tokom sastanka sa Pahorom intervenisao povodom zaključaka za predstojeći samit Brdo-Brioni.

„Dakle, može – ne postoji promena granica, ali u skladu sa poveljom Ujedinjenih Nacija – to je jedini dokument na koji Srbija pristaje i Rezolucije donete u UN-u“, podcrtao je predsednik Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.