Pahor sutra u poseti Prištini: Slovenija protiv promene granica i ne stoji iza non-pejpera

Borut Pahor
FOTO: Tamino Petelinsek/STA

Predsednik Slovenije, Borut Pahor posetiće sutra Prištinu gde će se sastati kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani. Dan pre dolaska na Kosovo šalje jasnu poruku – „Slovenija se protivi promeni granica i ne stoji iza non-pejpera“.

U intervjuu za prištinsku agenciju Telegrafi, Pahor je rekao da se korekcije granica na Balkanu nikada nisu završile mirno i da njegova zemlja podržava sporazum do kog će doći Beograd i Priština u dijalogu u kojem posreduje EU.

On je rekao da je važno da se dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nastavi i intenzivira u konstruktivnom duhu.

„Ono što je dogovoreno mora se poštovati. Dijalog se odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije. Pažljivo to prate i drugi, na primer, SAD. Sve je to važno, kako se čini, da obe strane imaju međunarodnu podršku“, kazao je on.

Pahor je rekao da će sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani Sadriu razgovarati o samitu Brdo – Brioni.

„Cilj samita je obeležavanje desete godišnjice inicijative ‘Proces Brdo – Brioni’, što prošle godine nismo uspeli zbog epidemije. Pre svega, želeo bih da razgovaram o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana. Izgleda da je poverenje u proces proširenja obe strane oslabilo – mnogi u EU govore o umoru od proširenja, dok se kod aspiranata EU taj cilj gura da bi postao sve manje atraktivan. Ovo je opasno, jer jača nacionalizme i traži alternative“, kazao je on.

On je ocenio da je Evropska unija projekat mira i pomirenja i da je krajnje vreme da se proširi na čitav Zapadni Balkan, koji je trenutno siva tačka okružena državama članicama EU.

„Zato se radujem otvorenoj i konstruktivnoj diskusiji o tome šta svako može učiniti sam i u međusobnoj saradnji kako bi ubrzao proces proširenja i šta Evropska unija treba da uradi“, dodao je on.

Govoreći o odnosima Slovenije i Kosova, Pahor je rekao da su odnosi dobri i pozvao Kosovo da ubrza unutrašnje reforme i podrži dijalog sa Beogradom.

„Naša vlada takođe pomaže Kosovu u prenošenju znanja i iskustva, kao i u razvojnim projektima. Učešće Kosova u ‘Procesu Brdo – Brioni’ važan je aspekt naše podrške dobrosusedskim odnosima i evropskoj perspektivi svih zemalja“, kazao je on.

Podsetimo, u aprilu mesecu osvanuo je u medijima non pejper o rešavanju regionalnih pitanja čiji je navodni autor slovenački premijer, Janez Janša.

Ovim dokumentom predlaže se, između ostalog, pripajanje Republike Srpske Srbiji i pripajanje Kosova Albaniji.

Non pejper je izazvao lavinu uglavnom negativnih reakcija u regionu, ali i na zapadu.

Krajem aprila slovenačko ministarstvo spoljnih poslova takođe je demantovalo da stoji iza dokumenta i podcrtalo da podržava rešenje koje će proizaći iz dijaloga u kojem posreduje Evropska unija.

U međuvremenu je u medijima osvanuo i drugi non pejper kojim se predlaže rešenje kosovskog pitanja.

Navodni dokument podrazumeva ukratko – „nezavisne, suverene, jednake države sa svojim međunarodnim granicama/pogranicama“, a „prema međunarodnom pravu“.

Ujedno, na Kosovu bi se stvorio „autonomni okrug severnog Kosova“ u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova koji bi obuhvatio teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela. Takođe je predviđen poseban status za SPC.

Prištinska Koha pisala je da su autori ovog non pejpera Nemačka i Francuska, dok su ambasade ovih zemalja to već sledećeg dana demantovale, navodeći da podržavaju dijalog kojim upravlja EU putem izaslanika Miroslava Lajčaka.

Dokument je naišao na kritike Prištine i optužbe da je njegov autor u Beogradu.

Predsednik Srbije demantovao je ovakve navode ali i kazao da je on nešto „najviše ponuđeno, makar neformalno što bi Srbija mogla da dobije“.

Sa druge strane, kosovski premijer je dokument protumačio kao oživljavanje ideje razmene teritorija, navodeći da ne može da dozvoli tako nešto.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.