Hrvatski predsednik: 150 vojnika uskoro šaljemo na Kosovo

Hrvatska će u mirovnu misiju na Kosovo uskoro poslati oko 150 vojnika, potvrdio je predsednik Hrvatske, Zoran Milanović, ponovivši još jednom da nije reč o provokaciji prema Srbiji, već pravu koje ima Hrvatska kao članica NATO-a.

“Pred nama je novo vrijeme. Za koji dan će 150 naših vojnikinja i vojnika otići na Kosovo. Našim susedima to smeta, iako nije zamišljeno da im smeta, nije zamišljeno kao provokacija, to je naše pravo, u tome učestvujemo i tako ćemo se ponašati”, poručio je Milanović juče na konferenciji za štampu u Zagrebu, preneo je Jutarnji.hr.

Na pitanje novinara boji li se odmazde nad hrvatskim vojnicima na Kosovu, kaže da se ne boji.

„Albanska većina se konsolidovala na Kosovu i priznata je od strane većine zemalja EU-a“, rekao je Milanović, prenosi index.hr.

Prošlonedeljna poseta hrvatskog ministra spoljnih poslova Prištini izazvala je na desetine optužujućih reakcija na relaciji Beograd-Zagreb.

Naime, Gordan Grlić Radman je tada najavio da je Zagreb odlučio da poveća svoj vojni kontingent u sastavu KFOR-a na Kosovu.

Prištinski mediji su ujedno preneli da je Grlić Radman ujedno najavio formiranje vojnog kampa ove zemlje na Kosovu.

Beogradskim zvaničnicima najviše je zasmetala upravo najava o otvaranju vojnog kampa, nakon čega se više njih oglasilo sa optužbama na račun Zagreba i kritikam da se na taj način krši Rezolucija 1244.

Slale su se poruke o tome da su Hrvati i Albanci „braća po oružju“, dok je ujedno predsednik Srbije poručio da Hrvatska želi da ponizi Srbiju, ali i da se varaju oni koji misle da će biti novih Oluja i pogroma.

Sa druge strane, iz Hrvatske su stizale poruke da su spekulacije iz Beograda o „drugačijim vojnim aktivnostima“ osim onih usmerenih ka miru u regionu krajnje smešne i apsurdne.

Tvrdili su da Beograd optužbama na račun Hrvatske žele da skrenu pažnju sa „razbijanja hrvatskog nacionalnog korpusa u Srbiji“, ali i da pojedini srpski zvaničnici promovišu „poraženu velikosrpsku politiku i neutemeljeno prigovaraju Hrvatskoj“.

Predsednik Hrvatske je i prethodno poručivao da slanjem vojnika na Kosovo Hrvatska ne želi da provocira Srbiju i podsetio da je hrvatska vojska na Kosovu već godinama. Kako je kazao, sad svoje prisustvo povećavaju zbog toga što su hrvatski vojnici napustili Avganistan.

„Ja sam već potpisao tu zapovest, ali sad, da sam znao da im to toliko smeta, možda bismo razgovarali, bez ruganja“, rekao je tada hrvatski predsednik krajem prošle nedelje.

O svemu tome čitajte u:

Radman: Priznanje Kosova realnost; Vulin: Kakva je realnost u Republici Srpskoj?

Milanović o hrvatskoj vojsci na Kosovu: Da sam znao da im to toliko smeta…

Vučić: Srpskom narodu se neće dogoditi „novi Jasenovci i Oluje“

Hrvatsko MSP: Spekulacije Srbije o „drugačijim vojnim aktivnostima“ krajnje smešne i apsurdne

Dačić: Veću bezbednost doneo bi ruski vojni kamp na KiM i srpski u RS

Vučić o novim Olujama: „Neće se dogoditi, Srbi na KiM ne brinite“; Hrvati hteli da nas unize

Vulin Radmanu: Broj vojnika određuje se u skladu sa Rezolucijom, a ne dogovorom ‘braće po oružju’

Radman u poseti Prištini: 10.000 vakcina iz Hrvatske za Kosovo, podržavamo liberalizaciju, protivimo se podeli

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.