Petković savetuje Osmani: Ako hoćete dijalog, ne šaljite poruke o tužbi za genocid protiv sagovornika

Petar Petković
FOTO: KoSSev

Kontradiktornost i apsurd su postali omiljene retoričke figure političara u Prištini – oglasio se direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, nakon izjave kosovske predsednice, Vjose Osmani, da će Priština nastaviti da učestvuje u dijalogu sa Beogradom, ali i da će ujedno raditi na tužbi za genocid.

„Ukoliko je Priština iskrena u želji da razgovorom rešava probleme, onda se teren za to ne priprema upućivanjem besmislenih poruka o nekakvoj tužbi za genocid protiv sagovornika, već otklonom od jezika mržnje“, tvrdi Petković.

Poruke Vjose Osmani tumači na dva načina.

„Ili ne želi dijalog, a navodnu spremnost Prištine na razgovor pominje tek kurtoazno da bi izbegla packe međunarodne zajednice, ili je potpuno nesposobna da shvati koncept miroljubive politike“, kazao je.

Kancelarija za KiM još jednom je podcrtala da je jasno da Priština nema osnov, a ni formalno-pravnu mogućnost da tuži Srbiju za genocid.

„Reč je o bednom pokušaju da se pažnja javnosti na Kosovu i Metohiji skrene sa činjenice da u Hagu uskoro neće biti dovoljno pritvorskih jedinica da prime sve zločince iz takozvane OVK“, dodao je Petković.

Umesto „populističkih“ najava tužbe za genocid koje „nepotrebno produbljuje međuetnički jaz na KiM“, Petković preporučuje Osmani da preduzme „hrabre političke korake“:

„Da svoje sunarodnike, kojima je decenijama ispiran mozak šovinističkim porukama o Srbima kao arhizločincima, usmeri u pravcu suočavanja sa zločinima počinjenim u njihovo ime“, zaključio je Petković.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.