Vučić nakon Brdo-Brioni: Mnogo korisnog u zaključcima, Srbija za postojeće UN granice

„Što se Srbije tiče mi smo prihvatili predložene zaključke. Ono što je najvažnije i oko čega postoji konsenzus, to je da se ceo region nalazi na evropskom putu i da bi trebalo zajednički da radimo“, kazao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić posle samita u okviru Procesa Brdo-Brioni. Istovremeno kaže da srpski zahtev o tome da nema menjanja granica koje su priznale Ujedinjene Nacije nije prošao. Međutim, on ima „čist, jasan i nedvosmislen princip“: „Što se Srbije tiče, granice se ne menjaju sem one koje su priznale UN“.

Kako je i najavio krajem prošle nedelje, tako se i dogodilo. Prema Vučićevom današnjem svedočenju nije prošao amandman Srbije „umetnuta rečenica“ na predlog zaključaka o tome da se lideri protive menjanju granica na Zapadnom Balkanu. Srbija je predložila da tu stoji – „granice koje su priznate od strane Ujedinjenih Nacija“.

Istovremeno, izostao je i ceo zaključak, što je Vučić već i najavio, da bez Srbije, i kada budu odbili ostali lideri njenu intervenciju, ne može ni njihov predlog da prođe.

„Nema tu posebnog zaključka. Mi to vidimo na dva različita načina. Neki misle da ne treba da se menjaju granice onako kako se njima sviđa, a mi mislimo da se ne treba da se menjaju u skladu sa pravilima koje su ustanovile Ujedinjene Nacije. U tome se razlikujemo“.

Vučić je i danas postavio retoričko pitanje: Kako ćete da mi kažete da poštujete princip nemenjanja granica ako 2008. godine, menjate granice. Kada ste se onda setili da ih ne menjate 2009. ili 2021. godine?

Nije precizirao šta je sa tačkom o dokumentu, ali postoje, kako dodaje, i „neki načini na koje se referišu“ o tome „kako treba da se brišu granice unutar regiona, kako bi imali slobodniji protok ljudi, roba, kapitala i usluga“.

Što se Srbije tiče, granice se ne menjaju sem one koje su priznale UN, naglasio je takođe. Za srpskog predsednika to je „čist, jasan i nedvosmislen princip“.

„Srbija se oduvek zalaže za prinicip poštovanja nemenjanja granica priznatih od strane Ujedinjenih Nacija, jer su Ujedinjene nacije ne samo univerzalna organizacija, već i jedino telo u svetu koje možemo da uzmemo i učinilo nam se oko kojeg možemo da postignemo zajednički imenitelj, da su to te granice, a ne da, kako se kojoj zemlji sviđa, jedanput može promena granica, a onda sutra ne može“.

Ipak, iako srpska inicijativa nije postignuta, Vučić kaže da smo „ostatkom teksta zadovoljni“ i ističe da je to ono najmanje što su zajednički mogli da postignu.

„Mnogo toga dobrog i pametnog ima u zaključcima“, kaže Vučić.

Dodaje i da su i „neki drugi tražili nešto više, pa su ispoljavali veće nezadovoljstvo, ali šta je tu je“. Zadovoljan je zbog toga što je većina mogla da se dogovori sa izuzetkom predstavnika Prištine.

„Albanci nisu želeli ni po koju cenu da se govori u Ujedinjenim Nacijima, ni mnogi drugi koji ne priznaju Ujedinjene nacije. Ne znam šta je smisao toga, ne znam. Mi drugačije da razgovaramo o tome ili da prihvatamo nešto drugo apsolutno je nemoguće“.

Sastanak je ocenio kao pristojan, dobar uz mnogo replika, duplika, ali na to je već i navikao jer ovo nije ni prvi ni poslednji put pre svega između Beograda i Prištine, a potom i „svih nas sa Sarajevom“, unutar Bosne i Hercegovine.

Kaže i to da svi znaju svoje pozicije. „Hrvatska, Slovenija, Severna Makedonija i Crna Gora priznale su nezavisnost Kosova. Dakle, Srbija i Bosna Hercegovina nisu. Različite su pozicije po tom pitanju“. Ali kaže i da to nije ništa novo. „Za to znamo od 2008., koliko već – 13 godina“.

Upitan „da li je bilo napada na Srbiju od strane Prištine i Sarajeva“, kaže: „Meni uopšte nije bilo burno, ja sam uživao“, dodajući i: „Ako dođete i kažete, ovo mora da bude kako ja kažem i nikako drugačije, onda to obično bude nikako“. Dijalog sa Prištinom ipak treba da se nastavi, ali i volja da se postigne kompromis.

 

Srpski predsednik se novinarima nakon sastanka obratio odvojeno od ostalih lidera i otputovao za Brisel, gde ga očekuje sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a, a nakon čega putuje za Prag. Na marginama sastanka, Vučić je razgovarao i sa predsednikom Hrvatske, Zoranom Milanovićem, a prethodnih dana pred sastanak bio je kritičan prema predsednicima susednih zemalja.

Upravo je objavljena i zajednička deklaracija nakon sastanka Brdo-Brioni. Opširnije o tome u posebnoj vesti.

Povezane vesti:

Danas samit Procesa Brdo-Brioni

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.