Hoti: Izdvojeno po 130 evra za maj i jun za 27.572 porodice koje žive u teškim uslovima

Avdulah Hoti
Foto: Gazeta Express

Vest je ažurirana

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, saopštio je danas da je po 130 evra za maj i jun izdvojeno za 27.572 porodice koje žive u teškim materijalnim uslovima.

Izvršena uplata sredstava korisnicima mere 3a

Nakon Hotija, oglasila se kosovska ministarka finansija, Hikmete Bajrami, Na svojoj Fejsbuk stranici saopštila je da je izvršena uplata sredstva iz paketa za hitne slučajeve za radnike iz privatnog i javnog sektora u iznosu od 170 evra.

„Ministarstvo finansija sa zadovoljstvom vas obaveštava da je tokom dana iz Trezora izvršeno 80.199 isplata korisnicima mere 3a, od čega 3.369 ljudi prima dobija dvostruke uplate, jer prvi put nisu imali koristi”, napisala je Bajrami.

Dodala je da se ova novčana sredstva mogu podići od danas u bankarskim poslovnicama, dok će se naredne isplate izvršavati od sutra, u skladu sa spiskovima.

„Na osnovu predviđene dinamike izvršenja plaćanja koja su uslovljena tehničkim kapacitetima, ali i primenom uputstava Ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za javno zdravlje, isplate iz hitnog paketa se struktuiraju i izvršavaju se u naredna dva dana, o čemu ćemo vas obavestiti“, poručila je.

Merom 3a hitnog fiskalnog paketa predviđeno je pokrivanje mesečnih plata zaposlenih u iznosu od sto sedamdeset (170) evra, za april i maj, u ukupnom iznosu do četrdeset i jedan milion evra.

„Po 130 evra za mesec maj i jun izdvojeno je za 27.572 porodice koje žive u teškim materijalnim uslovima i bez članova koji su zaposleni“, saopštio je Hoti u objavi na Fejsbuku.

Navodi da je ova novčana sredstva moguće podići od 12. avgusta u poštama ali uz poštovanje preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Kosovsko ministarstvo finansija, prethodno je, saopštilo da je bilo nemoguće izvršiti isplate sredstava iz Hitnog paketa bez rebalansa budžeta koji je usvojen u Skupštini pretprošle nedelje.

Podsetimo, prethodna kosovska vlada, predvođena Aljbinom Kurtijem, usvojila je još 31. marta hitni fiskalni paket prve pomoći usled ekonomskih posledica pandemije koronavirusa.

U hitnom fiskalnom paketu, za meru 15 je predviđena isplata mesečne pomoći u iznosu od 130 evra za period april-jun 2020. godine, porodicama koje nemaju nijednog zaposlenog člana, nisu korisnici nijednog mesečnog dohotka iz kosovskog budžeta i registrovani su kao nezaposleni u nadležnoj instituciji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.