Opozicija na Kosovu nakon Kurtijevog obraćanja: Populistička retorika uoči izbora, ništa bez SAD

Kurti N1
FOTO: N1

Vest je ažurirana 

Nova runda dijaloga na visokom nivou održana je juče u Briselu. Nakon završenih razgovora, predsednik Srbije i kosovski premijer, iznosili su kontradiktorne izjave i jedan drugog međusobno optužili da drugi laže. Jedini ishod jučerašnjih razgovora, prema navodima EU, je taj da su se strane dogovorile da se ponovo sastanu. Kosovski premijer je na ovom sastanku predstavio deklaraciju mira koju je, kako je kazao, predsednik Srbije odbio, a istovremeno je optužio Srbiju za tri navodna genocida od 1879. do 1999.

I dok vladajuća stranka pozdravlja Kurtijev performans, isto mišljenje ne deli i opozicija na Kosovu. Uzaludan susret, populistička retorika pre izbora, zahtevom Srbiji za suočavanje sa prošlošću Kurti je krenuo na put bez kraja, samo su neke od kritika na račun Kurtija.

Haradinaj: Još jedan uzaludan susret, dijalog bez SAD „mrtav“

Govoreći o jučerašnjem sastanku Vučića i Kurtija u Briselu, lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš (Ramush) Haradinaj, ocenio ga je uzaludnim.

Kurtijeva obraćanja definisao je kao „populističku retoriku“ koja se koristi samo radi obmane naroda uoči izbora.

Prema njegovim rečima, kosovski premijer, Aljbin Kurti, odlučio je da u ovim pregovorima ništa ne preduzme, a sa druge strane i ne želi da shvati da je dijalog bez SAD, kako je kazao, „mrtav“.

„Ne želi da razume da je u ćorsokaku sa Boreljom i Lajčakom. Što se dalje odlaže uključenje američkog izaslanika, to će za Kosovo šteta biti veća“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku i dodao da je Amerika u dijalogu, „on bi već bio na ivici konačnog sporazuma“.

Sa njim se složio i šef poslaničke grupe ove stranke, Besnik Tahiri, koji je juče tokom trajanja sastanka u Briselu, ocenio da u dijalogu neće biti napretka bez učešća SAD-a.

Tahiri je juče na konferenciji za štampu, nakon sastanka Predsedništva Skupštine, takođe  rekao da je Kurti trebalo prvo da izvesti Skupštinu o dijalogu, pre nego što je otišao u Brisel.

„Premijer Kurti napravio je najveću grešku, obećao je da će dati izveštaj u Skupštini i to nije učinio, bio je na odmoru više od 10 dana ili ne znam gde je bio. Kurti treba da ima državotvorni i odgovoran pristup Skupštini. Neće biti uspeha u dijalogu bez direktnog učešća Sjedinjenih Država“, kazao je Tahiri.

I poslanik Demokratskog saveza Kosova, Arben Gaši, takođe je kritikovao Kurtija zbog toga što nije podneo izveštaj o dijalogu Skupštini, čime je, kako ocenjuje, prekršio svoje kriterijume.

„Dok je bio u opoziciji, Kurti je zahtevao podnošenje izveštaja u Skupštini Kosova svaki put kada je održan sastanak, a sada su prošla četiri meseca otkako Kurti nije podneo izveštaj Skupštini po ovom pitanju“, rekao je Gaši i dodao da će takav njegov stav glasači kazniti na sledećim izborima.

I dok opozicija na Kosovu kritikuje Kurtija, sa druge strane predsednik Udruženja Crnogoraca na Kosovu, Slobodan Vujičić kritike je uputio na račun predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

„Predsednik Srbije Vučić nakon jučerašnjeg sastanka sa kosovskim premijerom Kurtijem, izjavio je iz Brisela da je od juče mnogo zabrinutiji za položaj Srba na Kosovu dok je njegova briga za kosovske Crnogorce koji su listom državljani Srbije kao i uvek do sada izostala“ naveo je Vujičić u saopštenju.

Vujičić je ocenio da Vučića „jednostavno ga nije briga za njih ili prosto poštuje i uvažava kosovski Ustav, pa i on ne priznaje postojanje crnogorskog naroda na Kosovu“ i dodaje da ga sa druge strane Ustav Srbije obavezuje da štiti vodeći računa na očuvanje crnogorske etničke osobenosti, položaja i sveukupnog identiteta. 

Kaže i da ih se Vučić seti da postoje „jedino za vreme izbora nakon kojih ih ponovo zaboravi ali zaboravi i da ispoštuje obećanja i preuzete obaveze koje im je preko njegovih emisara dao“. 

„Takvim odnosom i stavom daje loš primer, izaziva kod nas opravdanu zebnju i vrlo štetno i negativno utičete na ionako krhko jedinstvo i vrlo težak položaj pravoslavnih naroda na ovim prostorima“, zaključuje Vujičić u saopštenju.

Termkoli: Bravo premijeru, Srbija mora da shvati ko je agresor, a ko žrtva

Bilo je i onih koji su hvalili Kurtijevo obraćanje. Među njima je bivša poslanica Demokratskog saveza Kosova, Meljihate Termkoli, koja je pohvalila konkretno deo obraćanja kosovskog premijera o navodna tri genocida nad Albancima od 1878. do 1999 koje je počinila Srbija.

Ona je na svom Fejsbuku nakon sastanka napisala, da Srbija mora da shvati ko je agresor a ko žrtva.

„Bravo, premijeru Kurti, još jednom! Srbija, ali i drugi moraju da shvate i prihvate ko je počinio genocid nad Albancima (tri puta od 1878. do 1999.), ko je agresor, a ko žrtva. Ne zaboravimo da su uloge promenjene pre nekoliko godina, Srbija je uklonjena kao žrtva”, navela je Termkoli.

Haziri: Ako Kurti nastavi da traži da se Srbija suoči sa prošlošću, to ide u pravcu koji nema kraja

Zamenik lidera LDK, Lufti Haziri, sa druge strane, kazao je da je jučerašnji sastanak u Briselu potvrdio da „Kurti nije spreman za pregovore, a da sa druge strane ima izraženi stav u Prištini da se u Briselu sastaje i razgovara“.

On je takođe dodao da Kurti u Brisel ide da razgovara, ali ne da pregovara, a da se obe strane ne bave suštinom problema, već su još uvek na „populističkom nivou“.

Haziri ističe, da je Kurtijev sporazum sa tačkom u kojoj se traži da se Srbija „suoči sa prošlošću“ van očekivane agende i ako o tome nastavi da pregovara, ocenjuje da to ide u pravcu koji nema kraja.

Abazi: Srbija odbija da vidi Kosovo kao ravnopravnu stranu

„Srbi mogu da prihvate sve, ali ne i da Albance vide kao ravnopravnu stranu u dijalogu“, naveo je u svojoj rekaciji poslanik Samoopredeljenja, Haki Abazi, a povodom Vučićevog odbijanja Kurtijevog predloga da se između Beograda i Prištine potpiše Deklaracija o miru.

Abazi je kazao da Srbija i dalje smatra Kosovo manjim nego što ono jeste – „manjim od države“.

„Ali mi imamo svoj teritorijalni integritet i ustav. Sada je jasno da koncept jednakosti zahteva potpis između ravnopravnih država“, naveo je Abazi u emisiji Info magazin na TV Klan Kosova.

O novoj rundi dijaloga, kao i tome šta su još kosovski premijer i predsednik Srbije poručili nakon završenih razgovora, čitajte u posebnim vestima:

Miftaraj: Borelj i Lajčak nisu u mogućnosti da kontrolišu proces dijaloga

Mrdalj: Vučićeva izjava da je zabrinutiji za položaj Srba, mogla bi podstaći nove napade

Lajčak: Vrlo mali napredak, jedini ishod razgovora – dijalog će se nastaviti

Kurti u Briselu: Srbija je došla na Kosovo genocidom i otišla sa genocidom, Vučić zloupotrebljava Dragicu

Vučić iz Brisela: Kurti optužio Srbiju za tri genocida, hoće da ukine dijalog, brinem se za bezbednost Srba

Borelj: Prvi sastanak Vučić-Kurti nije bio posebno plodonosan, očekujem da će ovaj biti

Nova runda dijaloga – Kurti i Vučić danas u Briselu

Kurti protiv Vučića ili nastavak borbe (međunarodno)pravnim sredstvimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.