Miftaraj: Borelj i Lajčak nisu u mogućnosti da kontrolišu proces dijaloga

Ehat Miftaraj
Foto: Kli-ks.org

Beograd i Priština bi trebalo da pronađu način da nastave proces dijaloga i rešavaju probleme, a ne da pričaju mnogo o prošlosti, jer smo svi, ukjučujući i EU, veoma dobro upoznati sa tim šta se dogodilo u poslednjih 100 godina, posavetovao je Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravo kosovskog premijera i predsednika Srbije, nakon današnje druga runda dijaloga.

„Jedini ishod koji danas mogu izvesti je da će se dijalog nastaviti“, kazao je nakon završetka razgovora u Briselu izaslanik EU, Miroslav Lajčak, te serije međusobnih optužbi predvodnika dve delegacije.

Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravo kaže da je izjava Miroslava Lajčaka jedna od najvažnijih poruka nakon današnje runde dijaloga, ali i pokazatelj da Lajčak nije u mogućnosti da posreduje na pravi način u dijalogu između dve strane.

Miftaraj upravo zbog toga savetuje Lajčaku – da bi trebalo da promeni pristup.

Ukazao je potrebu veće uključenosti vlade Sjedinjenih Američkih Država, a kako bi se u jednom trenutku u budućnosti pronašao način da se krene napred u dijalogu.

Miftaraj ujedno tvrdi da je izjava predsednika Srbije nakon novog sastanka u Briselu kopija prethodne izjave koju je dao nakon prve runde dijaloga 15. juna, a kojom je pokušavao da optuži Kurtija.

Takođe, tvrdi da je isto uradio i kosovski premijer – koji je optužio predsednika Srbije da je lagao kada je govorio o tome o čemu se razgovaralo na današnjem sastanku.

Kosovski premijer govorio je u Briselu o navodnim genocidima Srbije u periodu od 1878 do 1999. godine, iako je samo sat vremena pre nove runde dijaloga visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, pozvao strane da zatvore poglavlje „bolne prošlosti“ i fokusiraju se na budućnost.

Na pitanje da li ovakve izjave kosovskog premijera zapravo imaju negativan uticaj na proces dijaloga, Miftaraj kaže za KoSSev da bi obe strane trebalo da se uzdrže od izjava koje bi mogle da odlože ili onemoguće da se vodi dijalog.

„Srbija i Kosovo su deo Evrope i evropski zvaničnici shvataju i znaju tačno šta se dogodilo u poslednjih sto godina u regionu“, dodao je Miftaraj.

On, međutim, kaže, da bi strane trebalo da pronađu rešenje, kako bi se zaključio uzajamno obavezujući sporazum.

„Mislim da bi trebalo da pronađu način kako da nastave napred i reše probleme, a ne da pričaju mnogo o prošlosti, jer smo svi veoma dobro upoznati sa prošlošću, kao i Evropska unija“.

Govoreći o procesu dijaloga te pravcu u kom se kreće, Miftaraj je kazao da ne misli da će se sporazum uskoro postići – kako zbog slabe uključenosti SAD u samom procesu dijaloga, ali i zbog izbora koji će se sledeće godine održati u Srbiji.

Kaže da čisto sumnja da je Vučić raspoložen da se sada dođe do sporazuma.

Tvrdi da je u sličnoj poziciji i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

„Sumnjam da će Kurti potpisati bilo koji sporazum kojim se obavezuje da formira Zajednicu srpskih opština“, dodao je ujedno Miftaraj.

Smatra da će se u ovoj godini održati više sastanaka u Briselu, ali bez konkretnih rezultata.

„U ovom trenutku, mislim da Borelj i Lajčak nisu u mogućnosti da kontrolišu proces dijaloga“, dodao je Miftaraj.

O novoj rundi dijaloga, kao i tome šta su još kosovski premijer i predsednik Srbije poručili nakon završenih razgovora, čitajte u posebnim vestima:

Mrdalj: Vučićeva izjava da je zabrinutiji za položaj Srba, mogla bi podstaći nove napade

Lajčak: Vrlo mali napredak, jedini ishod razgovora – dijalog će se nastaviti

Kurti u Briselu: Srbija je došla na Kosovo genocidom i otišla sa genocidom, Vučić zloupotrebljava Dragicu

Vučić iz Brisela: Kurti optužio Srbiju za tri genocida, hoće da ukine dijalog, brinem se za bezbednost Srba

Borelj: Prvi sastanak Vučić-Kurti nije bio posebno plodonosan, očekujem da će ovaj biti

Nova runda dijaloga – Kurti i Vučić danas u Briselu

Kurti protiv Vučića ili nastavak borbe (međunarodno)pravnim sredstvimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.