Od petka prijava za podizanje 10% ušteđevine iz Trusta

evri 100 evra novac pare
FOTO: Shutterstock

Kosovski fond za penzijsko osigranje Trusti objavio je uputstvo za prijavljivanje za povlačenje 10 odsto od ukupnog iznosa uštede iz ovog fonda.

Rok za prijave počinje u petak, 11. decembra u 15 časova.

Prijave nije moguće podneti lično već samo putem interneta, na adresi www.trusti10.org

Za prijavu je potrebno ukucati jedinstveni matični broj (lični broj) i broj bankovnog računa fizičkog lica.

Iz Trusti-a upozoravaju osiguranike ovog fonda, da u prijavi ne prilažu bankovni račun člana porodice neke druge osobe ili bankovni račun nekog biznisa, kao i da se ne prilaže broj računa banke koja nije na Kosovu.

Podsećamo, Skupština Kosova usvojila je prošle nedelje Zakon o ekonomskom oporavku koji omogućava osiguranicima Trusti-ja da povuku 10% od ukupnog iznosa ušteđevine u ovom fondu, a onima koji povuku do 999 evra, odnosno čija ušteđevina ne prelazi 9.999 evra, sredstva će biti vraćena u fond za ušteđevinu sa početkom od 2023.

Kako je predviđeno zakonom, isplata sredstava će se vršiti na osnovu broja, cene i vrednosti jedinica koje na dan podnošenja zahteva osiguranik ima na svom računu, a odobrena sredstva ne podležu porezu na lični dohodak.

Povodom stupanja na snagu ovog Zakona, oglasio se danas i kosovski premijer Avdulah Hoti koji se zahvalio poslanicima kosovske skupštine zbog toga usvojili ovaj Zakon.

„Od danas svi građani Kosova koji su doživeli ekonomski šok zbog kovid-19 će osetiti direktnu podršku vlade Kosova“, napisao je on na svom fejsbuk nalogu.

Povezani članci:

Stupio na snagu Zakon o ekonomskom oporavku, uskoro prijavljivanje za povlačenje 10% štednje

Kada se može povući novac iz Trusta?

PDK najavio podršku Zakonu u ekonomskom oporavku; Povlačenje sredstava iz Trusta samo za one koji imaju do 10.000 ušteđevine

Rukići: Protest vlasnika preduzeća ukoliko se ne usvoji Zakon o ekonomskom oporavku

Izglasan zakon o ekonomskom oporavku

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.