PDK najavio podršku Zakonu u ekonomskom oporavku; Povlačenje sredstava iz Trusta samo za one koji imaju do 10.000 ušteđevine

Enver Hodžaj
Foto: RTK

Vest je ažurirana

Na zahtev šefa poslaničke grupe PDK, Bedrija Hamze, u petak će se u kosovskoj skupštini održati vanredna sednica upravo u vezi sa Zakonom o ekonomskom oporavku.

Ovaj zahtev su, kako javljaju kosovski mediji, potpisali poslanici PDK, LDK i AAK.

PDK koja se do sada protivila usvajanju Zakona o ekonomskom oporavku, sazvaće vanrednu sednicu kosovske skupštine i zatražiti podršku poslanika za usvajanje ovog zakona.

Ovo je na konferenciji za medije najavio lider PDK, Enver Hodžaj, a nakon što je u skupštinskom odboru za budžet danas usvojen ovaj zakon sa izmenama koje je predložio PDK, javljaju mediji.

„Paket za biznise iznosiće preko 200 miliona evra. Radnicima koji su izgubili posao isplatiće se po 300 evra. Ukinuće se i PDV na sirovine a isplate do 10% od ukupne ušteđevine iz Trusta-a vršiće se samo za one koji imaju uštedu do 10.000,“ izmene su kojima je PDK uslovila podršku ovom zakonu, a koje su danas usvojene, prenosi Gazeta Express.

Usvajanje ovog zakona stalan je zahtev poslovne zajednice i kosovske privredne komore, a njegovom usvajanju nadali su se i građani zbog odredbe koja omogućava korisnicima povlačenje do 10% ušteđevine iz Trust-a, kosovskog fonda za penzijsko osiguranje.

S druge strane, opozicione partije, u prvom redu LVV, koristile su činjenicu da vlada nije uspevala da osigura glasove za usvajanje ovog zakona kao dokaz da ona nema potrebne glasove ni za funkcionisanje vlade koja je usvojena sa minimalnim 61 glasom od 120 kosovskih poslanika sredinom ove godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.