Natpisi nalik „UČK“ u blizini mosta

Foto: KoSSev

Natpisi nalik „UČK“ osvanuli su na potpornom zidu uz kej na severnoj strani obale reke Ibar.

Kako javljaju čitaoci KoSSeva, ovi natpisi pojavili su se početkom prošle nedelje u nesređenom delu keja ispod pijace u severnom delu grada.

U natpisima je međutim, srednje slovo skraćenice „Ç“ ispisano na nekarakterističan način i to oba puta.

Ispisivanje ovih natpisa u srpskim sredinama tumači se kao provokacija, a proteklih dana posebno su bile osetne tenzije u opštini Gračanica gde je nakon postavljanja, a potom i paljenja bilborda „Sloboda ima ime – UČK“ u mestu Kišnica, zabeleženo više napada na Srbe u ovom mestu.

„Sloboda ima ime – UČK“ je kampanja koju je osmislila grupa kosovskih umetnika, među kojima i poslanica PDK Eljiza Hodža a koja je pokrenuta nakon što su podignute optužnice za ratne zločine Specijalizovanog tužilaštva u Hagu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih.

Cilj kampanje je da „pokrene debatu o novoj istoriji Kosova i potrebi za sveobuhvatnim kolektivnim pamćenjem na putu kolektivnog ponosa u budućnosti“.

Povezane vesti:

Krivična prijava protiv Popovića zbog izjava u vezi sa bilbordom „Sloboda ima ime – UČK“

Incidenti u Kišnici gde je zapaljen bilbord: Uzvici „UČK“ i napad na Srbina; Tvorci bilborda za paljenje optužili Beograd; Policija bez odgovora

Uklonjen bilbord “Sloboda ima ime – UČK” u Kišnici

YIHR: Glorifikacija optuženih za ratne zločine uvek i na svakom mestu neprihvatljiva

Umetnici u kampanji podrške optuženima za ratne zločine; Izgoreo bilbord u GračaniciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.