Izglasan zakon o ekonomskom oporavku

Skupština Kosova
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su Nacrt zakona o ekonomskom oporavku.

Nacrt zakona o ekonomskom oporavku je usvojen u prvom čitanju sa 64 glasa za, nije bilo glasova protiv, niti uzdržanih, javlja RTK2.

Nacrt zakona o ekonomskom oporavku izglasan je u prvom čitanju iz sedmog puta.

Kosovski fond penzijske štednje (Trust) oglasio se ubrzo nakon usvajanja zakona kako bi pojasnili da pravna procedura u vezi sa stupanjem zakona na snagu još nije gotova.

Trust obaveštava sve saradnike da će detalji o prijavi biti poznati nakon usvajanja ovog nacrta zakona u drugom čitanju i ukaza predsednika o proglašavanju zakona.

„Zakon o ekonomskom oporavku koji omogućava povlačenje 10%, usvojen je danas (12.10.2020) u prvom čitanju. Parlament mora da usvoji zakon i u drugom čitanju. Posle drugog čitanja zakon mora doneti predsednik. Kada predsednik donese zakon, detalji prijave biće objavljeni u medijima“, navedeno je u saopštenju Trusta, prenosi RTK2.

Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji je Vlada Kosova odobrila 22. jula, vredan je 385 miliona evra. Cilj ovog zakona je da pomogne preduzećima kroz fiskalnu i monetarnu politiku nakon gubitaka izazvanih pandemijom koronavirusa.

Ovaj Zakon je pod lupom javnosti zbog odredbe kojom se omogućava povlačenje 10% sredstava iz Trusta osiguranicima ovog fonda.

Ukupna vrednost sredstava u kosovskom penzijskom fondu, prema navodima prištinskih medija, dostigla je iznos veći od 2 milijarde evra, sa ukupno 690.000 osiguranika.

To znači da ukupna vrednost sredstava koja bi mogla da se povuče iz Fonda iznosi oko 200 miliona evra za koja se, prema zvaničnicima Vlade Kosova, smatra da stimulišu agregatnu tražnju na tržištu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.