Stupio na snagu Zakon o ekonomskom oporavku, uskoro prijavljivanje za povlačenje 10% štednje

FOTO: RTK2

Zakon o ekonomskom oporavku koji građanima omogućava povlačenje 10% sredstava iz ušteđevine u Trustu, odnosno kosovskom fondu za penzijsku štednju, objavljen je danas je u Službenom glasniku i istovremeno je stupio na snagu, kako je i predviđeno završnom odredbom ovog Zakona. Ovim praktično započinje proces prijavljivanja za povlačenje ovih sredstava.

FOTO: Printscreen/Službeni glasnik – Zakon o ekonomskom opravku

Kosovska skupština u petak je konačno izglasala Zakon o ekonomskom oporavku u drugom čitanju, a samo dan nakon usvajanja, vršilac dužnosti predsednice Kosova, Vjosa Osmani, potpisala je ukaz o njegovom proglašenju.

Ovim zakonom predviđeno je da osiguranici mogu podići do 10 procenata svoje ušteđevine u Trustu, kao i da će onima koji imaju ušteđevinu do 10.000 evra, u slučaju da podignu 10 odsto, kosovska vlada nadoknaditi taj iznos u narednih pet godina.

Na dan usvajanja Zakona u skupštini, iz Trusta su saopštili da će građani nakon objavljivanja Zakona u Službenom glasniku moći da se prijave za povlačenje 10% sredstava isključivo putem interneta, odnosno posebne aplikacije.

Takođe su saopštili da će ostali detalji biti naknadno saopšteni, te da će građani imati na raspolaganju četiri meseca da se prijave, te da nema potrebe za žurbom.

Kosovski premijer Avdulah Hoti, prethodno je pojasnio da je ministarstvo finansija već započelo rad na primeni članova ovog zakona, te da će se 8 dana nakon što Zakon stupi na snagu, otvoriti poseban online sistem kako bi građani mogli da se prijave za povlačenje ovih sredstava.

A u pripremama pred povlačenje po 10% iz penzijskog fonda građana, Hoti će se sutra sastati sa ministarkom finansija Hikmetom Bajrami i predstavnicima kosovske centralne banke.

Povezani članci:

Kada se može povući novac iz Trusta?

PDK najavio podršku Zakonu u ekonomskom oporavku; Povlačenje sredstava iz Trusta samo za one koji imaju do 10.000 ušteđevine

Rukići: Protest vlasnika preduzeća ukoliko se ne usvoji Zakon o ekonomskom oporavku

Izglasan zakon o ekonomskom oporavkuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.