Rukići: Protest vlasnika preduzeća ukoliko se ne usvoji Zakon o ekonomskom oporavku

berat rukici, Privredna komora Kosova
Berat Rukići, Privredna komora Kosova

Predsednik kosovske Privredne komore, Berat Rukići, upozorio je juče na proteste vlasnika preduzeća ukoliko Zakon o ekonomskom opravku ne bude usvojen.

Rukići je istakao da usled novih mera kosovske vlade preduzeća „plaćaju društveni teret“, te da je situacija u ovom sektoru svakim danom sve gora.

„Ako se ne usvoji Zakon o ekonomskom oporavku i ako se preduzmu mere za upravljanje pandemijom, bez ikakvih konsultacija sa preduzetnicima, protesti ostaju jedini način da se zahteva institucionalna ozbiljnost u obezbeđivanju opstanka preduzeća”, napisao je Rukići na svom Fejsbuk profilu.

Ova Rukićijeva izjava dolazi u danu kada u skupštini nije bilo kvoruma za održavanje sednice za drugo čitanje Nacrta zakona o ekonomskom oporavku i nakon odluke vlada o zabrani aktivnosti tokom vikenda.

Podsećamo, Nacrt zakona o ekonomskom opravku izglasan je u prvom čitanju iz sedmog puta, sredinom oktobra sa 64 glasa „ZA”.

Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji je Vlada Kosova odobrila 22. jula, vredan je 385 miliona evra. Cilj ovog zakona je da pomogne preduzećima kroz fiskalnu i monetarnu politiku nakon gubitaka izazvanih pandemijom koronavirusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.