Kada se može povući novac iz Trusta?

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

U petak će se u Skupštini Kosova održati vanredno zasedanje za glasanje o Zakonu o ekonomskom oporavku, koji bi trebalo da prođe nakon dužeg vremena.

Da bi se odgovorilo na pitanje građana kada novac može biti povučen iz Trusta, Gazeta Express kontaktirala je portparola ove institucije Jetona Demija.

Tokom razgovora, Demi je rekao da podizanje novca zavisi od nekoliko faktora i da ne može da da neki određeni vremenski raspored.

„Vreme povlačenja zavisi od nekoliko faktora: bankarskih procedura, protoka ili broja zahteva i drugih tehničkih detalja. Stoga ne možemo da damo tačan rok koliko će trajati povlačenje“, rekao je Demi za Express.

U međuvremenu, u Odboru za budžet i transfere danas je usvojen Nacrt zakona o ekonomskom oporavku.

Nacrt zakona je usvojen sa uslovima koje je postavila PDK.

„Paket za preduzeća treba da bude 200 miliona evra; Naplata za radnike koji su ostali bez posla sa po 300 evra; ukidanje PDV-a za sirovinu i nadoknada sredstava za Trust od 10% za one koji imaju do 10 hiljada evra“, uslovi su koje je predložio PDK.

Inače, 12. oktobra, nakon šest neuspeha, Skupština Kosova sa 64 glasa za, nijednim protiv i bez uzdržanih, glasala je u prvom čitanju ovog Nacrta zakona.

Ovim Nacrtom zakona predviđena je primena Paketa ekonomskog oporavka u iznosu od 365 miliona evra.

PDK najavio podršku Zakonu u ekonomskom oporavku; Povlačenje sredstava iz Trusta samo za one koji imaju do 10.000 ušteđevinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.