NISMA-AKR-PD od Ustavnog suda traži odbacivanje glasova iz dijaspore

Foto: Epoka e Re

Koalicija NISMA-AKR-PD žalila se kosovskom Ustavnom sudu na odluku Vrhovnog suda da uvaži žalbu Samoopredeljenja i prihvati kao legalne 6,639 glasova iz dijaspore, javlja Indeksonline.

Žalba NISMA-AKR-PD datirana je na 20. novembar i predstavlja nastavak pokušaja ovog političkog subjekta da se glasovi iz dijaspore koji su poslati na vreme, ali su pristigli na Kosovo nakon roka predviđenog za ovaj način glasanja, odbace kao neregularni.

Po objavljivanju konačnih rezultata, ovaj zahtev NISMA-AKR-PD usvojio je najpre Izborni panel za žalbe i predstavke. Međutim, na ovu odluku IPŽP-a, žalio se Vrhovnom sudu pokret Samoopredeljenje (LVV) nakon čega je Vrhovni sud odlučio u korist LVV i naložio da ovi glasovi ipak budu uračunati u konačan zbir.

Kosovski Vrhovni sud je o glasovima iz dijaspore odlučio još 26. oktobra ali nije poznato zašto je NISMA-AKR-PD čekala skoro mesec dana da se žali na ovu odluku.

Sada se NISMA-AKR-PD iznova obraća krajnjoj instanci, zahtevajući poništenje odluke Vrhovnog suda i konačno odbacivanje ovih glasova.

Ova koalicija je na ivici cenzusa te joj je u interesu da konačan broj glasova na minulim vanrednim parlamentarnim izborima bude što manji kako bi i prag za cenzus bio niži.

NISMA-AKR-PD je uspela privremeno da pređe cenzus nakon što je Vrhovni sud naložio odbacivanje oko 3.000 glasova iz Srbije, protiv čega se takođe žalbom borio LVV, ali se, prema navodima predstavnika organizacija civilnog društva, ova koalicija i dalje nalazi na klizavom terenu, budući da je iznad cenzusa za samo nekoliko desetina glasova.

Inače, u CIK-ovom Centru za rezultate i brojanje je u toku ponovno prebrojavanje kutija sa preko 1400 glasačkih mesta, što čini 60% ukupnog broja svih glasačkih mesta na proteklim izborima.

Ovo je treći put da se nalaže ponovno prebrojavanje glasova, prethodno je naloženo ponovno brojanje kutija sa 314 i naknadno još 560 biračkih mesta. Najnovije prebrojavanje počelo je 13. novembra i trebalo bi biti dovršeno početkom sledeće nedelje.

Ovaj proces prebrojavanja prate medijski naslovi o sukobima, ali i međusobne optužbe posmatrača LVV i NISMA-AKR-PD o ometanju procesa.

Kosovski vanredni parlamentarni izbori organizovani su 6. oktobra, a konačni rezultati saopšteni su tek nakon mesec dana. Međutim, potvrdu ovih rezultata dodatno su odložile brojne žalbe političkih subjekata na ovaj proces, kao i najnovije prebrojavanje glasova sa preko 1400 glasačkih mesta. U zavisnosti od ažurnosti Ustavnog suda i odluka o najnovijoj žalbi NISMA-AKR-PD, može dodatno produžiti potvrdu rezultata.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.