Počelo prebrojavanje glasova sa 1472 biračka mesta, očekuje se da će proces trajati 3 nedelje

prebrojavanje glasova
FOTO: Kosova press, ilustracija

Proces ponovnog brojanja glasova sa 1472 biračka mesta počeo je danas u 16 časova, nakon što je kosovski Vrhovni sud potvrdio da nema žalbi političkih subjekata na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke da uvaži zahteve pojedinih stranaka da se ova mesta ponovo prebroje.

Ovo je treći put da se nalaže ponovno prebrojavanje glasova, prethodno je naloženo ponovno brojanje kutija sa 314 i naknadno još 560 biračkih mesta.

Na spisku glasačkih mesta koja ponovo treba prebrojati, a koji je dostavio IPŽP 30 biračkih mesta je navedeno po dva puta, a 12 biračkih mesta je već prebrojano u  tokom prethodnih procesa prebrojavanja, rekao je za Kohu portparol CIK-a, Valjmir Eljezi i dodao da će CRB raditi u dve smene sa 32 jedinice za prebrojavanje, kako bi osigurali da proces bude završen što pre.

Na osnovu tempa kojim su ova prethodna prebrojavanja završena, očekuje se da bi najnovije prebrojavanje moglo da traje čak tri nedelje, rekao je za Kosovapress Eugen Cakoli (Eugen Cakolli) iz organizacije KDI, prenosi Koha.

„Potvrda rezultata može da se izvrši nakon isteka žalbenog roka na postupke u Centru za brojanje i rezultate, što znači da se nakon ponovnog prebrojavanja rezultati mogu potvrditi u roku od nekoliko dana. Verujem da će uopšte ceo proces biti završen negde krajem ovog meseca ili najkasnije u prvim nedeljama decembra, čime će se otvoriti put za konstituisanje Skupštine Kosova negde sredinom ili krajem decembra“, rekao je on.

Istovremeno, još jedna odluka koja bi mogla da oduži potvrdu konačnih izbora je i odluka IPŽP da iz konačnog rezultata ipak izbaci nešto preko 3.000 glasova pristiglih iz Srbije putem pošte. Na ovu odluku se žalio pokret Samoopredeljenje (LVV) i trenutno se čeka odluka Vrhovnog suda.

Ukoliko Vrhovni sud potvrdi odluku IPŽP, LVV će moći da se žali i Ustavnom sudu. Međutim, ukoliko Vrhovni sud ne potvrdi odluku IPŽP, ovom telu će se ponovo vratiti isti predmet na odlučivanje. U slučaju da Vrhovni sud i u drugom stepenu odbaci odluku IPŽP, presuda suda biće obavezujuća za CIK, osim ako se neko ne žali Ustavnom sudu na odluku Vrhovnog suda.

Od odluke da li će glasovi iz Srbije biti prihvaćeni ili ne, zavisi sastav sedmog saziva kosovske skupštine, jer se izbacivanjem ovih glasova iz ukupnih rezultata spušta granica za prelazak cenzusa i koalicija NISMA-AKR-PD, koja je trenutno van parlamenata, bi mogla dobiti potrebnih 5% glasova za osvajanje 6 poslaničkih mesta.

Glasovima iz Srbije zamera se to što, iako se glasači registruju za proceduru glasanja preko pošte, ti glasovi u Kosovo Polje, odnosno na adresu CIK-a ne stižu putem pošte, već se sakupljaju u Srbiji i onda prevoze na Kosovo, bez ikakvog učešća srpske ili kosovske pošte u tom transportu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.