Samoopredeljenje podnelo žalbu Vrhovnom sudu zbog neuvažavanja glasova iz dijaspore

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Oko 5000 glasačkih listića pristiglih poštom iz dijaspore samo dan nakon izbora Centralna izborna komisija (CIK) je odlučila da ne uključi u prebrojavanje.

Koverte i dalje stoje u prostorijama Ministarstva infrastrukture, uprkos činjenici da svaka na sebi ima markicu sa datumom određenim od strane CIK-a u okviru zakonskog roka, prenosi KTV.

Na osnovu ovih markica i teške nepravde, za koju kažu da je pričinjena iseljenicima, Pokret Samoopredeljenje (LVV) odlučio je da podnese žalbu Vrhovnom sudu nakon odgovora koji su dobili od Izbornog panela za žalbe i predstavke.

Rustem kaže da je CIK imao dovoljno zakonskih osnova da pošalje ove glasove na brojanje, a ne da se oslanja na kašnjenje u transportu ovih glasova.

Prema njegovim rečima, ova institucija je, čak i na prethodnim izborima, prihvatila glasove iz dijaspore pristigle nakon izbora, ali koji su poslati na vreme u određenim zemljama.

U međuvremenu, u pisanom odgovoru iz Vrhovnog suda, zvaničnici kažu da ne mogu da govore o sadržaju žalbe LVV dok je njihov panel ne razmotri.

Ipak, prema njihovim navodima, o žalbi LVV odlučiće se na osnovu zakonskog roka utvrđenog Zakonom o izmenama i dopunama zakona o opštim izborima.

„Vrhovni sud, u okviru svojih nadležnosti, je poslednja instanca koja odlučuje o žalbama protiv odluka Izbornog panela za žalbe i predstavke u skladu sa Zakonom o izmenama i dopunama zakona o opštim izborima u situacijama predviđenim članom 12 paragraf 2“, odgovor je Vrhovnog suda.

U skladu sa članom 12 paragrafom 2 navedenog zakona, Vrhovni sud kao poslednja instanca ima 72 časa da odluči o žalbi po ovom pitanju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.