Međusobne optužbe LVV i NISMA-AKR-PD za ometanje procesa prebrojavanja glasova

prebrojavanje glasova
FOTO: Kosova press

Samoopredeljenje (LVV) prikuplja činjenice i dokaze političkog mešanja u odluke pravosudnih organa i postaraćemo se da ti službenici, koji su uticali na odluke, koje bi trebalo da budu zasnovane na zakonima i Ustavu, budu privedeni pravdi, saopštili su danas iz LVV u javnom pozivu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) da proces ponovnog brojanja glasačkih kutija sa preko 1400 biračkih mesta, obave nepristrasno, profesionalno i u skladu sa zakonom.

Ovo saopštenje usledilo je nakon današnjih međusobnih optužbi posmatrača koalicije NISMA-AKR-PD i LVV u Centru za brojanje i rezultate (CBR). Koalicija Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija, optužila je LVV posmatrače da se mešaju u proces brojanja i „odlučuju koji listići su važeći, a koji ne“, dok LVV optužuje predstavnike ove koalicije za seksualno uznemiravanje.

„Naravno da Lista NISMA ima hrabrosti da sada pokuša da promeni rezultate u glasačkoj kutiji. Jer se sada pokazalo da je u igru, osim Vučića sa Srpskom listom, ubačen i Tači, zajedno sa IPŽP i rukovodiocima Vrhovnog suda. Sada su doveli u CBR njihov ološ navodno kao posmatrače sa ciljem stvaranja tenzija, a zašto ne i oštećenja kutija. U kontinuitetu vrše pritisak nad osobljem, stvaraju insinuacije, seksualno uznemiravaju posmatračice, traže nevažeće glasove“, komentar je aktiviste LVV, Aljbana Krasnićija (Alban Krasniqi) na današnja dešavanja u CBR i optužbe NISMA-AKR-PD, prenosi Koha.

S druge strane, iz NISMA-AKR-PD, optužuju posmatrače LVV da „se mešaju u brojanje, prete i ucenjuju osoblje CIK-a“, zbog čega su pozvali CIK da „pod hitno obustavi mešanje tih predstavnika CIK-a u proces prebrojavanja glasova“, prenosi Koha.

Centar za brojanje i rezultate CIK-a, otpočeo je u sredu proces ponovnog brojanja glasova sa prebrojavanja 1428 glasačkih mesta po nalogu Izbornog panela za žalbe i predstavke koji je uvažio zahteve pojedinih političkih subjekata da se ova mesta iznova izbroje. Ovo je treći put da se nalaže ponovno prebrojavanje glasova, prethodno je naloženo ponovno brojanje kutija sa 314 i naknadno još 560 biračkih mesta.

Ovaj, poslednji proces prebrojavanja LVV će, kako najavljuju, pratiti pomno, ali upozoravaju da ponovno prebrojavanje naloženo zbog pritisaka političkih subjekata koji na ovaj način odlažu potvrdu konačnih rezultata i samim tim konstituisanje Skupštine.

„Pozivamo CIK da, u skladu sa svojim odgovornostima, osigura tačno prebrojavanje svakog glasa i da ne potpadne pod pritisak osoba zaduženih za brojanje i odgovornog osoblja“, poručuju i dodaju da su poslednji izbori, na kojima je ova, do sada opoziciona stranka, pobedila sa 26% osvojenih glasova, „jasan izraz potrebe za promenom“. Ovu volju građana, garantuju da će ispuniti.

Daka: Predstavnici političkih stranaka da pokažu obzira prema integritetu izbornog procesa i pridržavaju se pravila

Nakon ovih optužbi LVV i NISMA-AKR-PD, reagovala je i predsedavajuća CIK-a, Valjdete Daka, koja je političke partije pozvala na uzdržanost.

„Službenicima za brojanje trebalo bi omogućiti da slobodno, nesmetano i profesionalno obavljaju svoje dužnosti. Svako uplitanje u rad službenika koji broje glasove otežava i usporava proces potvrđivanja konačnih rezultata i prisiljava CIK da preduzme mere protiv osoba koje se ne pridržavaju pravila za posmatrače“.

Strane koje imaju prigovor na proces glasanja, pozvala je da se žale Izbornom panelu za žalbe i predstavke.

Poslednjih dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i bivši poslanik kosovske skupštine, Miljaim Zeka, upozoravali su LVV da je niz događaja u vezi sa prebrojavanjem i navodnim „otrovnim“ glasovima i Srbije, deo šire zavere „kosovskog podzemlja“ usmeren protiv LVV. O tome pročitajte više u: Zeka: Zamke kosovskog podzemlja nas vode u nove izbore i Vučić optužuje LDK za zaveru protiv LVV; Osmani: Ne budite plen propagande Miloševićevog ministra.

Ipak još jedan problematičan izborni proces na Kosovu?

U danu nakon održanih sedmih, vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu na kojima su pobedu odnele opozicione LVV i LDK, formiranje nove kosovske vlade izgledalo je kao formalnost. Izbori su bili ocenjeni kao demokratski i vrlo uspešni, sa malim brojem neregularnosti, sa izuzetkom kampanje u srpskim sredinama koja je ocenjena kao nejednaka. Međutim, ovaj utisak je ubrzo počeo da se urušava kako su počeli da pristižu zahtevi za ponovno prebrojavanje glasova sa više stotina biračkih mesta.

Proglašavanje konačnih rezultata izbora odužilo je ponovno brojanje glasova sa najpre 314, a kasnije još 530 biračkih mesta, da bi nakon proglašenja konačnih rezultata, Izborni panel za žalbe i predstavke naložio ponovno prebrojavanje glasova sa još preko 1470 biračkih mesta. Imajući u vidu da je ukupno bilo 2547 glasačkih mesta, nakon inicijalnog brojanja, na Kosovu je u ovom izbornom ciklusu ponovo prebrojano preko 90% biračkih mesta.

To nije jedina kontroverza u vezi sa ovim izbornim procesom na Kosovu, daleko veću pažnju javnosti privukli su glasovi iz Srbije od čijeg prihvatanja ili neprihvatanja zavisi prelazak cenzusa koalicije NISMA-AKR-PD.

Najpre su se ovi glasovi našli u središtu skandala kada je u jednodnevnoj medijskoj kampanji, bez ikakvih zvaničnih potvrda proglašeno da je Srbija tim glasovima otrovala službenike CIK-a albanske nacionalnosti, koji su bili u fizičkom kontaktu sa kovertama, da bi potom, sada već duže od mesec dana nakon početka istrage, javnost i dalje ostala bez odgovora šta se tačno dogodilo.

Osim što nema rezultata istrage, nije čak ni poznato to kojoj evropskoj laboratoriji su poslati uzorci iz tih koverata na analizu, budući da kosovske laboratorije nisu mogle da obave potrebne analize.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.