Samoopredeljenje: Vrhovni sud prihvatio žalbu, broje se glasovi koji su stigli posle roka

Vrhovni sud Kosova prihvatio je žalbu Samoopredeljenja (LVV) kojom se traži da se prebroje glasovi iz inostranstva koji su stigli sa zakašnjenjem u Centralnu izbornu komisiju (CIK).

Na zvaničnoj strani LVV na Fejsbuku objavljena je odluka Vrhovnog suda Kosova kojom se poništava odluka Izbornog panela za žalbe i predstavke i nalaže ponovno razmatranje zahteva LVV za prebrojavanjem i ovih glasova.

Iz ove stranke su poručili da će „hiljade glasova poslatih pre isteka zakonskog roka biti prebrojani i postati deo konačnih rezultata“.

„Pravo glasa kao ustavno pravo garantovano je i ne može se uskratiti tehničkim obrazloženjima koja su u suprotnosti sa zakonima i Ustavom republike. Stoga je Vrhovni sud izbegao veliku nepravdu, potvrdivši ustavno pravo hiljada glasača iz dijaspore. Tražimo da se ovi glasački listići bez odlaganja pregledaju i prebroje, tako da volja birača iz dijaspore bude uključena u konačni rezultat“, poručili su iz LVV.

CIK nije prihvatio brojanje, kako je LVV navelo, oko 5000 glasova koji su poštom pristigli iz inostranstva nakon okončanja zakonskog roka za glasove iz inostranstva. Međutim, prema njihovim tvrdnjama, na svim pristiglim kovertama nalaze se markice sa datumima, na osnovu kojih se može zaključiti da su glasovi poslati u okviru zakonskog roka, te da je problem nastao u njihovom transportu, zbog čega nije “pravedno” da se ovi glasovi odbiju.

Samoopredeljenje podnelo žalbu Vrhovnom sudu zbog neuvažavanja glasova iz dijaspore

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.