Vitia: Od srede građani će imati pravo da se kreću samo 90 minuta

tabela kretanja

Vest je ažurirana

Na Kosovu će od srede u 06:00 kretanje osobama starijim od 16 godina, biti dozvoljeno samo 90 minuta dnevno. Kada će biti njihovo vreme izlaska van kuća, odrediće se na osnovu pretposlednje cifre matičnog broja na ličnim kartama. Ove navode izneo je na večerašnjoj konferenciji za štampu kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, prenosi prištinska Koha.

Međutim, kako se navodi na sajtu kosovskog ministarstva zdravlja, postoje određeni izuzeci u kojima se nova odluka ne primenjuje. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Vitia je kao predvodnik radne grupe za upravljanje pandemijskom krizom, u kojoj su i tri ministra kosovske vlade u ostavci, zahvalio građanima na poštovanju dosadašnjih mera ograničenja kretanja ali i dodao da su one, sada kada se broj zaraženih povećao, nedovoljne.

„Od 15. aprila, od 06:00, zabranjeno je kretanje fizičkih lica, izvan njihovih domova i stanova, osim osoba starijih od 16 godina kojima je dozvoljeno kretanje radi nabavke hrane, lekova i higijenskih sredstava, kao i za završavanje obaveza poput plaćanja računa na osnovu pretposlednje cifre matičnog broja na ličnim kartama, i to samo jedan i po sat dnevno. Za strane državljane koji nemaju kosovsku ličnu kartu njihov raspored se zasniva na poslednjem broju pasoša“, kazao je Vitia.

Prema tabeli objavljenoj na prištinskim portalima, period u kojem će građani moći da se kreću određen je na osnovu pretposlednje cifre matičnog broja na ličnim kartama:
Pretposlednji broj 0 i 1 u periodu od 07:00-08:30;
Pretposlednji broj 2 u periodu od 09:00-10:30;
Pretposlednji broj 3 u periodu od 11:00-12:30;
Pretposlednji broj 4 u periodu od 13:00-14:30;
Pretposlednji broj 5 i 6 u periodu od 15:00-16:30;
Pretposlednji broj 7 u periodu od 17:00-18:30;
Pretposlednji broj 8 u periodu od 19:00-20:30;
Pretposlednji broj 9 u periodu od 21:00-22:30;

Za osobe mlađe od 16 godina biće dozvoljen izlazak takođe u vremenskom periodu od sat i po vremena, ali sa njima mora biti član uže porodice.

Ova mera važi i za strance, a njihovo kretanje uređivaće se na osnovu poslednja dva broja pasoša.

U vožnji biće dozvoljeno da u automobilu bude najviše jedan putnik, prenosi Koha.

Kosovski ministar zdravlja ujedno je zamolio sve ljude starije od 65 godina da ne napuštaju svoje domove.

„Možda se čini da su mere rigorozne, ali iskustvo drugih zemalja naučilo nas je da sutra može biti prekasno i da ćemo i dalje biti primorani da preduzimamo ove mere“.

Vitia predviđa da će se broj slučajeva koronavirusa vidno povećati pre nego što dođe do njegovog opadanja.

Kako je saopšteno iz Ministrastva zdravlja odluka stupa na snagu danom potpisivanja i ista važi do 4. maja.

Kako je naveo, sve odluke koje su u suprotnosti sa novim, smatraju se poništenim, prenosi Koha.

Ova odluka Ministarstva zdravlja biće preispitana u konsultaciji sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje, stručnjacima i drugim resornim ministarstvima radi procene efikasnosti i neophodnosti usvojenih mera, kao i odlučivanja da li će se sa merama nastaviti ili ne, poručili su iz Ministarstva.

Podsetimo, kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti, poručio je sinoć da od sada sve odluke u vezi sa pandemijom koronavirusa donosi Ministarstvo zdravlja.

Do sada je na Kosovu zabeleženo 362 slučajeva koronavirusa dok je osam osoba obolelih od Covid-19 preminulo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.