Šta se dogodilo u današnjoj tuči? Oprečne informacije


Vest je ažurirana

Treća tuča za dva dana u strogom centru Kosovske Mitrovice. Poslednja danas, u kojoj je jedan od vinovnika i policajac koji je bio u civilnoj odeći, sa službenim pištoljem, iz kojeg je ispaljen hitac, ali i čija je drška upotrebljena kao hladno oružje. Da li se radilo o napadu, ili samoodbrani – informacije su za sada oprečne, prema onom što kažu policijski izvori, potom svedočenja – majke dvojice od aktera današnjeg incidenta, i kako sama tvrdi, očevitkinje događaja, te Aleksandra Arsenijevića, koji tvrdi da je incident započeo kada su mu, iz njemu „nepoznatog razloga“, prvo „pretila“, a potom ga i „napala“ dva policajca u civilnoj odeći. 

Šta je zvanično potvrđeno

Najmanje 15 osoba je od nedelje uveče – kada se dogodila prva i najmasovnija tuča na mitrovičkom šetalištu, u kojoj je jedno lice teže povređeno, do sada saslušano. Za barem još dvojicom se traga, a najmanje još jedna osoba je lakše povređena. Danas je korišćeno vatreno oružje, ispaljen je hitac u vazduh, u incident je umešan pripadnik Kosovske policije koji je bio u civilnoj odeći, ali još uvek bez preciziranja detalja o njegovoj ulozi u ovom događaju.

Ovo su do sada zvanično povrđeni policijski podaci.

Pitanja i istraga u toku

Kako je sve započelo? Zašto? Ko su napadači a ko žrtve i da li su sve tri tuče uzajamno povezane – i dalje je nepoznanica.

Dok se na ulici iznose odgovori na ova pitanja, iz policije naglašavaju da je u toku intenzivna istraga, te da se, dok ona traje, uzdržavaju od zvaničnog iznošenja više detalja.

Majka: „Pretio je mojoj deci da će da ih ubije“

Nakon današnjeg incidenta, na istom mestu – na ulici u blizini raskrsnice Ive Lole Ribara i Kralja Petra I, jednoj ženi je pozlilo, a pomoć su joj ukazali policajci sa terena, pozvavši i hitnu pomoć.

Iako je delovalo da se radi o dva odvojena događaja, nakon što se žena oporavila, kontaktirala je našu redakciju, tvrdeći da je bila očevidac incidenta, ali i majka dvojice mladića koji su u njemu učestvovali.

Suzana Pejović, očevitkinja, i majka dva mladića kojima je, kako ona tvrdi, pripadnik nekadašnje ROSU jedinice, srpske nacionalnosti, navodno danas „pretio“, zbog toga što, oni navodno „štite decu“ nekadašanjeg visokog zvaničnika Kosovske policije za region Sever, u izjavi za KoSSev, iznosi svoju verziju današnjeg incidenta:

„Došao je kod nas, u pratnji drugog policajca (imena poznata redakciji, prim.red.) praktično na prag kuće Bulatovića, desetak metara od kafane koju ja držim, i koja se nalazi pored igraonice koju mi takođe držimo. Moja deca su bila ispred i kada je počela rasprava, ja sam se umešala. Preksinoć je bila tuča, i on (pripadnik bivše ROSU, prim.red.) je prijavio da je moj sin imao nož kod sebe i da ga je on napao. Ja sam mu samo rekla, donesi snimak za tu tvrdnju. On se uznemirio kada sam mu to rekla i rekao mi je da moja deca štite decu NN (ime poznato redakciji, prim.red.). Rekao je da će ‘krv da padne’. Kune se u svoju decu da će moju decu da ubije. Čovek iz susednog lokala, kada je video da mi se unosi u lice, odreagovao je, a onda je policajac izvadio pištolj i udario ga, pa pucao u vazduh. Tu je bilo puno policajaca i oni su ga savladali. Moj mlađi sin je snimao telefonom, a ovaj drugi policajac je, videvši da moj sin snima, krenuo za njim, i pošto je sin ušao u kafanu, ušao je i on i zatražio da obriše snimak i zatražio njegov telefon. Moj sin to nije hteo da da, a onda je i taj policajac izvadio pištolj. U kafani se nalazio jedan gost, koji se umešao i razdvojio ih i smirio“.

Pejović tvrdi da poseduju snimak u sinovljevom telefonu, i da joj je sin još uvek na saslušanju u policiji, a da na saslušanje u toku dana treba i ona da ode i posvedoči o onome što je videla.

Istovremeno je izrazila sumnju da deo pripadnika policije navodno „zataškava slučaj“.

„Ja svoju decu moram da zaštitim, on je rekao da će da ih ubije, i rekla sam da ću pozvati sve medije i obavestiti o onome što sam videla“, kazala je Pejović.

Arsenijević: Meni pretili i udarili me pesnicom, brata drškom pištolja i pucali naočigled uniformisanih policajaca

U međuvremenu, za naš portal svedočenje je večeras izneo i još jedan od navodnih učesnika današnjeg incidenta, takođe ugostitelj – Aleksandar Arsenijević, inače brat vlasnika objekta brze hrane N.M. koji je navodno zadobio udarac drškom pištolja i koji je, prema njegovim rečima, zbrinut u mitrovičkoj bolnici. On je prosledio i fotografiju povređenog brata i video snimak na kojem se čuje pucnjava.

Arsenijević je svedočio nakon objavljivanja prve verzije ove vesti, dopunjujući izjavu Suzane Pejović, u tome da je incident zapravo započeo pre događaja ispred ugostiteljskih objekata koje vodi Pejović i njena dva sina, te objekta brze hrane, čiji je vlasnik zadobio udarac pištoljem, a koji je njegov brat.

Arsenijevićevo svedočenje se, ipak, u delovima razlikuje od onog što nam je prethodno kazala Pejović.

N. M. tuča Mitrovica

Arsenijević navodi da se pre samog incidenta nalazio u jednom kafiću na šetalištu sa bratom N.M, kada su mu prišli pripadnik bivše jedinice ROSU i još jedan policajac u civilu (imena poznata redakciji, prim.red.), uputivši mu navodno niz pretnji uz „hvatanje za pištolje“, ali tek nakon što su više puta prošli pored njega, te u trenutku kada je njegov brat otišao u toalet.

Istovremeno tvrdi da mu „nije poznat“ razlog za upućivanje pretnji.

Arsenijević dodaje da je potom pobegao ka objektu brze hrane koji vodi njegov brat, znajući da je pokriven nadzornom kamerom, ali da su ga policajci ubrzo i sustigli. Objekat se nalazi na uglu Lole Ribara i Kralja Petra.

„Pripadnik ROSU u civilu rekao mi je da će da mi demolira kafić i da će me ubiti“, kazao je, ali i dodao da su ga pitali „zašto beži od policije“, na šta im je on odgovorio da su bili u civilnoj odeći i da mu nisu navodno pokazali legitimaciju.

Istovremeno je, tvrdi, zatražio pomoć od uniformisanih pripadnika policije, stacioniranih u blizini kružnog toka – nedaleko od mesta događaja.

„Pripadnik (nekadašnje) ROSU udario me je rukom u predelu stomaka i rekao ‘ja sam policija’. U tom trenutku su izašli Bulatovići da snimaju, ja sam im rekao ‘snimajte, imate pravo na to’. Pitao sam ga (pripadnika bivše ROSU), ‘u čemu je problem’, on je nastavio da mi se unosi u facu i da mi preti, šutnuo me je jedanput. Krenuo je ka kući Suzane Pejović i pošto nije uspeo da uzme telefone koji su ga snimali, pozvao je policiju koja je na njegovu komandu krenula da otima telefone“, navodi Arsenijević.

Tvrdi i da ga je potom drugi policajac u civilnoj odeći navodno udario pesnicom u glavu, nakon čega se umešao njegov brat, povređeni N.M., koji ga je sustigao nakon pokušaja bega od policije.

„U tom trenutku je moj brat sa kojim sam ranije pio kafu naišao i pokušao da me odvuče od njega. Naprskali su nas biber sprejem, ne znam ko tačno“, objašnjava dalje.

Tvrdi da je zatim pripadnik bivše ROSU udario njegovog brata pištoljem u glavu, repetirao pištolj i uperio ga ka Arsenijeviću. Arsenijević je opet, po sopstvenom priznanju, pokušao da pobegne, kada je začuo pucanj.

„Krenuo sam da bežim i u tom trenutku sam začuo pucanj, pobegao je i moj brat, jer je na očigled 20 policajaca pucao na nas“, objasnio je.

U nastavku razgovora opisuje da je nakon što se situacija smirila, zajedno sa povređenim bratom i advokatom otišao u stanicu policije, gde su, dodaje, okarakterisani kao osumnjičeni.

Osim što tvrdi da mu „nije poznat“ razlog navodnog napada policajaca u civilnoj odeći, Arsenijević još kaže, da ni on, kao ni njegov brat, nisu bili učesnici prethodnih tuča na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici. Ujedno je rekao da su i on i brat bili nenaoružani.

Policija: Kolega obavestio da je imao problem sa dva lica, jedno imalo oružje, policija reagovala pravovremeno

Međutim, u policiji svedoče drugačije, iako potvrđuju da je upotrebljen službeni pištolj, te da su kolege policajci zatražili da se pištolj vrati u korice.

Kako KoSSev saznaje u Kosovskoj policiji za region Sever, pripadnik iz nekadašnje ROSU jedinice, srpske nacionalnosti, koji je bio u civilu, pozvao je policijsku stanicu u Severnoj Mitrovici danas oko 12:50, i obavestio ih da je na raskrsnici Kralja Petra I i Lole Ribara, došlo do „verbalne rasprave između njega i dva muška lica“.

Policajci su, prema izvorima u policiji, prišli dvojici muškaraca i svom kolegi, koji ih je tada obavestio da „ima problem sa tim licima, od kojih jedan nosi vatreno oružje“.

„U međuvremenu kolega u civilu vadi svoj službeni pištolj iz torbice i repetira, držeći ga u ruci. Policajci iz patrole su od njega zahtevali da vrati svoj pištolj u futrolu. U međuvremenu je prišlo treće lice koje je opsovalo kolegu, a zatim je kolega službenim pištoljem ispalio jedan metak u vazduh i udario drškom pištolja u predelu potiljka lice koje je zadnje prišlo patroli“, saznaje KoSSev u policiji.

Nakon zadobijenog udarca u glavu, ovaj muškarac je navodno pobegao.

U policiji su još jednom naglasili da svoj posao obavljaju profesionalno, da dok traje istraga, ne mogu da saopštavaju više detalja, odbacujući optužbe za navodno neprofesionalno postupanje.

Trenutno je na snazi Čelični prsten, uobičajeni policijski postupak, kada se traga za osumnjičenim licima.

Povezane vesti:

Tuča na mitrovičkom šetalištu, četiri osobe privedene na ispitivanje, jedna povređena

Sinoćna tuča na mitrovičkom šetalištu nastavljena i danas

Masovna tuča na šetalištu – povređen policajac tokom intervencijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.