Krizni štab doneo preporuku o otvaranju administrativnog prelaza

Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

Krizni štab doneo je preporuku Vladi Srbije o otvaranju administrativnog prelaza ka KiM-u, na sednici Kriznog štaba. Takođe, od petka 22. maja za ulazak u Srbiju neće biti potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane.

Svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije, saopštio je Krizni štab posle održane sednice.

Ova preporuka treba da bude potvrđena u četvrtak, na sednici Vlade Republike Srbije.

Krizni štab doneo je preporuku o otvaranju administrativnog prelaza ka Kosovu i Metohiji. PCR testovi na koronavirus, na lični zahtev građana Srbije i stranih državljana, koštaće 6.000 dinara na teritoriji cele Srbije. Za studente i maloletna lica testiranje je i dalje besplatno.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, odlučeno je da se pojedine zdravstvene ustanove koje su bile određene za kovid bolnice, postepeno vraćaju u uobičajen proces rada. U tim ustanovama svi medicinski radnici biće testirani na koronavirus i tek posle negativnog rezultata počeće da rade.

Krizni štab ističe da nikada nije preporučio sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mera nije u planu.

Svi članovi kriznog štaba, na čelu sa lekarima, apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima jer epidemija još uvek nije završena.

„Aktivnost virusa jeste umnogome oslabila, ali je neophodno da se svi zajedno i dalje pridržavamo osnovnih epidemioloških mera, poput nošenja maski, redovne dezinfekcije ruku i održavanja socijalne distance, kako bismo borbu sa koronavirusom uspešno i završili“, navodi se u saopštenju Kriznog štaba.

Pojedini zavodi za javno zdravlje u Srbiji objavili su cenovnike za testiranje na koronavirus na lični zahtev, a cene variraju od 6.000 dinara do više od 8.000 dinara.

Podsetimo, juče je premijerka Srbije, Ana Brnabić, izjavila da će danas, na sastanku Kriznog štaba pokrenuti pitanje otvaranja administrativnog prelaza između centralne Srbije i teritorije Kosova. „Videćemo da sutra to rešimo“, poručila je juče Brnabić. 

Nakon što je danas Krizni štab u Beogradu uputio preporuku o otvaranju administrativnih prelaza, član ovog štaba, Branislav Tiodorović je za RTS kazao da je ova odluka važna i za Srbe i za Albance, te da politiku treba ostaviti političarima.

„Politika neka rešava pitanja koja su na tom putu i ona će to činiti, ali je nama važno da funkcioniše promet roba i ljudi“.

U izjavi za KoSSev, juče je portparol kosovske vlade, Perparim Krueziu (Përparim Kryeziu),  poručio da se o otvaranju svih prelaza u Prištini diskutuje, te da se čeka preporuka Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.