Odbor za pomoć KiM i anonimni donator obezbedili pomoć srpskim porodicama u Glini

FOTO: SPC

Tri srpske porodice sa jedanaestoro dece iz Gline, dobiće pomoć od sredstava koja je donirao anonimni donator iz Republike Srpske, saopštio je Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji.

Jednokratna pomoć od 1.100 evra, po 100 evra za svako dete, biće dodeljena porodicama u Glini čija je imovina pretrpela materijalnu štetu u zemljotresu.

Spisak ugroženih porodica – Pešut iz Dabrine sa troje dece, Arbutina iz Banskog Drenovca sa četvoro dece i porodica Dragić iz Majskog Trtnika sa četvoro dece –  Odboru je dostavilo Veće srpske nacionalne manjine u Glini, navodi se u saopštenju.

„Ovo je svetao primer humanosti jednog anonimnog čoveka koji daje već godinama lična sredstva preko Odbora i pomaže srpsku decu na Kosovu i Metohiji. Sada je izrazio želju da preko Odbora pomogne porodice sa više dece čija je imovina uništena od zemljotresa i u Glini“.

Kako navodi predsednik Odbora, Milorad Arlov, sam je lično bio u Glini i uverio se u tešku situaciju u ovom gradu.

„Opet je breme težine poklopilo stanovnike Gline, Petrinje i Banije. Zemljotres nije birao, ali srpskom narodu koji je ostao i vratio se da tamo živi na vekovnom ognjištu i svojim kućnim pragovima, opet je doneo muku i neizvesnost“, rekao je on navodeći da postoji sličnost između „patnji“ srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i Hrvatskoj.

U saopštenju su zahvalili i kabinetu Vlade Republike Srpske i premijeru Radovanu Viškoviću koji je na inicijativu Odbora doneo odluku i pomogao srpski narod u Glini sa 20.000 evra, kao i kabinetu predsednice na humanoj donaciji od 50.000 KM.

Donaciju Hrvatskoj i to u iznosu od milion evra, dan nakon zemljotresa u Hrvatskoj, uputila je i vlada Srbije.

Prošle nedelje Hrvatsku je pogodio niz zemljotresa od kojih je najrazorniji dostigao 6.4 stepena na Rihterovoj skali i skoro u potpunosti razrušio grad Petrinju u kom živi i srpska zajednica.

Od sedmoro Petrinjana preminulih od posledica zemljotresa, dvoje su Srbi, a najmlađa žrtva, 12-godišnja devojčica, je iz mešovitog braka. Stradala je i imovina SPC u Petrinji.

Bio je to najjači zemljotres ikada zabeležen u Hrvatskoj, štetu je napravio i u Glini i Sisku, kao i BiH.

Povezani članci:

Jak zemljotres u Hrvatskoj, osetio se i u Srbiji, broj žrtava uvećan na 7

Pupovac: U zemljotresu stradalo dvoje Srba i devojčica iz mešovitog braka

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.